Borg: Reformer på 25 miljarder kronor

Uppdaterad
Publicerad

Vid en pressträff i dag presenterade finansminister Anders Borg hur mycket pengar det finns reformer för nästa år. Han räknar med ett utrymme på 25 miljarder kronor. Konjunkturinstitutet (KI) har räknat med högst sex miljarder kronor.

– Vi har landat i att 25 miljarder är en väl avvägd inriktning på finanspolitiken för åtgärder de närmaste åren, sade Borg.

Konjunkturinstitutet har varnat att det kan bli nödvändigt med kraftiga besparingar i de offentliga finanserna under de närmaste åren om regeringens valsatsningar blir allt för stora.

Valbudgeten 2014

Det skulle också innebära att överskottsmålet på 1 procent av BNP inte skulle kunna nås.

– Vi delar inte KI:s bedömning. Sverige har en bra långsiktig uthållighet och det räcker för att vi ska upprätthålla vår trovärdighet.

Borg sade att det är motlut i världsekonomin både i år och nästa år och att det tynger Sverige.

– En svag utveckling i världen påverkar Sverige, och det är en blandad bild av utvecklingen i svensk ekonomi, sade Borg men konstaterar att den inhemska delen av ekonomin växer.

Eurozonen har ur marknadsekonomisk synpunkt stabiliserats men det finns kvarstående stora risker, konstaterade Borg.

Växande svensk ekonomi

Regeringen räknar nu med att Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växer med 1,2 procent i år och 2,5 procent 2014.

I den förra prognosen, i juli, räknade regeringen med en BNP-tillväxt på 1,3 procent 2013 och 2,1 procent 2014.

Arbetslösheten väntas landa på 8,2 procent i år (jämfört med 8,4 procent i juliprognosen) och 8,1 procent 2014 (8,4).

Borg menade att regeringens prognos nu är ungefär densamma som hälften av övriga prognosmakare.

Närmar sig balans

– Vår bedömning är att vi 2015 närmar oss balans och vi närmar oss gradvis målet på en procent.

Efter fredagens möte så inleds budgetförhandlingarna inom regeringen. Moderaterna vill ha ett femte jobbskatteavdrag och höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt.

Centern vill ha slopad andra sjuklönevecka, Folkpartiet höjda lärarlöner och Kristdemokraterna sänkt pensionärsskatt och mindre barngrupper i förskolan.

Borg ville efter presskonferensen inte precisera vilka reformförslag som regeringen just nu förhandlar om.

–Vi återkommer till alla avvägningar och skatter men det är viktigt att sysselsättningen nu får stöd. Socialdemokraterna vill nu strama åt ekonomin med stora skattehöjningar och det vore djupt olyckligt, sade Borg.

Knutson: Borg vill inte upprepa misstag

– Det var ganska väntat med de 25 miljarderna i reformutrymme, säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutson. Samtidigt är det intressant att Anders Borg inte är speciellt optimistisk när det gäller det ekonomiska läget. Han understryker snarare riskerna, trots den uppgång i världsekonomin som man skönjer i Europa och USA.

– Det är tydligt att han inte vill göra om förra årets misstag när han var för optimistisk och sedan fick skriva ned prognoserna och fick mycket kritik för det. Han har uppenbart bestämt sig för att det ska inte ske igen.

– Det kan också finnas en liten valfaktor i den försiktiga bedömningen, så att prognosen kan skrivas upp i stället för ned.

Den 18 september läggs bugeten fram för riksdagen.

Fakta: Ändrade prognoser

* Regeringen räknar nu med att Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växer med 1,2 procent i år och 2,5 procent 2014.

* I prognosen i juli räknade regeringen med en BNP-tillväxt på 1,3 procent 2013 och 2,1 procent 2014.

* Arbetslösheten väntas landa på 8,2 procent i år (jämfört med 8,4 procent i juliprognosen) och 8,1 procent 2014 (8,4).

* Den offentliga sektorns finansiella sparande beräknas till -1,5 procent 2013 och -1,4 procent 2014. Först 2016 blir det, enligt prognosen, ett överskott i de offentliga finanserna

Käll: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valbudgeten 2014

Mer i ämnet