Foto: TT

I dag ska prins Oscar döpas

Uppdaterad
Publicerad

Efter bråda dagar med förberedelser har det blivit dags för prins Oscars dop i Slottskyrkan på Kungliga slottet i Stockholm. Men en sak är svår att planera: vad huvudpersonen själv tycker om uppståndelsen.

Utöver den närmaste familjen har hovet bjudit in gäster från utländska kungahus, representanter för riksdag och regering och andra officiella delar av Sverige.

– Det kommer cirka 370 gäster till dopet. Dessutom kommer omkring 70 svenska och utländska journalister att bevaka dopet på plats, så intresset är stort, säger Margareta Thorgren som är informationschef vid hovet.

Sveriges nya prins

Kungligt dop

Dagens prinsdop äger rum i Slottskyrkan som ligger inne på Stockholms slott. Ceremonin förrättas av ärkebiskop Antje Jackelén, som även döpt kusinen, prins Nicolas. Hon kommer att assisteras av överhovpredikant biskop Johan Dalman och hovpredikant Michael Bjerkhagen.

Prinsens förnamn Oscar är ett typiskt kunganamn, säger Margareta Thorgren och betonar att mellannamnen är mer valda eftersom morfar och farfar heter likadant.

Få detaljer om dopet har avslöjats i förväg, som till exempel vilken musik som kommer framföras eller hur kyrkan dekorerats.

– Även om vi har firat många dop de senaste åren, både här i Slottskyrkan och i Drottningholms slottskyrka, så är varje dop unikt. Vi vill hålla det hemligt för gästerna, säger Margareta Thorgren.

Efter dopceremonin har kungen och drottning Silvia en mottagning för inbjudna gäster på slottet och därefter hålls en privat lunch där familj, faddrar och närmaste vänner deltar.

Doptradtioner

På dopet i dag bär prinsen den traditionsenliga dopklänningen som många andra kungligheter haft före honom, bland annat kungen, storasyster Estelle och de andra kusinerna. Dopklänningen har gått i arv i familjen Bernadotte sen 1906.

En nyare tradition som kungaparet inledde för mer än 30 år sen är att använda dopvattnett som hämtas från en källa på Öland.

– Om det blir några ytterligare nya traditioner får vi se, säger Margareta Thorgren.

Fram tills igår var det hemligt vem prinsens faddrar är. Men det blir systern, prinsessan Madeleine, danska kronprinsen Fredrik och norska kronprinsessan Mette-Marit och Oscar Magnusson och Hans Åström.

Hoppas på god dagsform

Inför dopet har det varit bråda dagar med förberedelser och repetitioner dessutom har man haft genrep inne i kyrkan, men trots det finns ett moment som är svårt att förbereda .

– Ja det är prinsen själv. Vi får bara hoppas att han har en bra dag, är på gott humör och i god dagsform, säger Margareta Thorgren och skrattar.

Prins Oscar är nummer tre i successionsordningen efter sin mamma Victoria och storasyster Estelle.

SVT sänder hela prinsdopet direkt med start 11.30 i SVT1.

Dagens program

11.00-12.00 Gäster anländer till Kungliga slottet

11:30-13:00 SVT's direktsändning börjar

11.00-12.00 Gäster anländer till Slottskyrkan, Kungliga slottet

12.00             Dopceremonin i Slottskyrkan, Kungliga slottet

13.00             Kungaparets mottagning, Kungliga slottet

Successionsordningen

Successionsordningen (SFS 1810:0926) slår fast vem av kung Carl XVI Gustafs barn och barnbarn som står på tur att bli Sveriges regent efter honom.

”Äldre syskon och äldre syskons efterkommande ha därvid företräde framför yngre syskon och yngre syskons efterkommande”, heter det, vilket till exempel innebär att kronprinsessan Victorias barn går före i kön att ärva tronen. Prins Carl Philip och prinsessan Madeleine kan alltså inte bli regenter före kronprinsessan barn.

När prins Carl Philip föddes 1979 var reglerna sådan att bara pojkar kunde ärva kronan och bli kung. Men den 1 januari 1980 ändrades reglerna så att det äldsta barnet, oavsett kön kan bli regent, därmed blev Victoria kronprinsessa eftersom hon var det äldsta barnet.

Såhär ärvs kronan enligt successionsordningen:

1. Kronprinsessan Victoria

2. Prinsessan Estelle, dotter till kronprinsessan

3. Prins Oscar, son till kronprinsessan Victoria

4. Prins Carl Philip

5: Prins Alexander, son till Carl Philip

6: Prinsessan Madeleine

7: Prinsessan Leonore, dotter till Madeleine

8: Prins Nicolas, son till Madeleine

Kungafamiljens titlar

Hertigdömen utgör en form av titulära hedersutnämningar. De hertigdömen som har tilldelats svenska kungligheter under modern tid motsvarar historiska landskap. Med titeln följer ett heraldiskt vapen och ett namnchiffer, alltså ett monogram.

Skåne (prins Oscar)

Västergötland (kronprinsessan och Daniel)

Östergötland (prinsessan Estelle)

Hälsingland och Gästrikland (prinsessan Madeleine)

Värmland (prins Carl Philip och prinsessan Sofia)

Jämtland (kung Carl Gustaf)

Gotland (prinsessan Leonore)

Ångermanland (prins Nicolas)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges nya prins

Mer i ämnet