• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se tre saker man kan göra för att äta mer klimatsmart Foto: SVT Morgonstudion

I Greta Thunbergs spår: Fler unga rörelser växer fram

Uppdaterad
Publicerad

I kölvattnet av skolstrejkande Greta Thunberg växer nu nya unga rörelser fram. En av dem är Reformaten – som vill påskynda och lyfta frågan om hur mat produceras och konsumeras.

Olga Grönvall Lund, grundare till den här organisationen, vill förändra världen genom att ändra vad vi äter. Tillsammans med Anna Richert, senior matexpert på Världsnaturfonden WWF, gästade hon SVT:s Morgonstudion under fredagen.

– Varje sekund produceras och konsumeras oändliga ton mat på ett ohållbart sätt. Så vi har inte en sekund att förlora, säger Olga Grönvall Lund.

Enligt Anna Richert står maten för ungefär en fjärdedel av den klimatpåverkan som kommer från vår konsumtion.

– Vi äter för mycket kött, och sedan handlar det om att få fler att göra medvetna val, säger hon.

Olga Grönvall Lund tycker att det här är en fråga som måste få mer uppmärksamhet.

– Det handlar inte om att få den perfekta konsumenten, utan den aktiva medborgaren. Vi måste upp på systemnivå och få med oss alla. 

I klippet listar de tre saker  man kan göra för att äta mer klimatsmart

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer