Perseiderna när de syntes över natthimlen 2013 i Wyoming, USA. Foto: Blaine McCarthy/TT

I helgen väntas stjärnfall – Perseiderna lyser åter upp himlen

Uppdaterad
Publicerad

I helgen är det dags för den årliga föreställningen på natthimlen som kallas Perseiderna. Kanske blir det 50-60 stjärnfall i timmen, och i år är det inget månsken som stör. Men man måste ta sig till en mörk plats.

– På söndag är ett perfekt tillfälle att titta på stjärnhimlen, säger Nils-Erik Olsson, veteran i Stockholms amatörastronomer.

Perseiderna är en meteorsvärm som färdas över hela jordklotet i helgen. Han tycker förstås att man ska ge sig ut och titta, och det väntas bli mest stjärnfall under natten mellan söndag och måndag.

– Man måste ju krydda livet med nånting! Och det är klart att man kan ligga och titta upp i himlen, men till slut somnar man kanske. Därför ska man ligga och fantisera och undra ”vad är det jag ser?”, säger Nils-Erik Olsson.

Grus- och iskorn

Det vi ser är grus- och iskorn, kanske bara någon millimeter stora, som sveper in i jordens atmosfär med ungefär 60 km i sekunden. Av friktionen mellan korn och atmosfär bildas det hetta som syns som en lysande strimma.

Människor har noterat Perseiderna under ungefär 2 000 år. Deras namn har de fått eftersom den punkt på himlen de ser ut att komma från ligger inom stjärnbilden Perseus på norra stjärnhimlen.

Den största aktiviteten brukar vara mellan 8 och 14 augusti, och toppnoteringarna får man troligtvis natten mellan 12 och 13 augusti. I år kan det bli bra: Inget månsken kommer att störa.

Fler liknande fenomen

I jordens bana runt solen finns det alltså ett moln av grus och is som härstammar från en komet, Swift-Tuttle. Och vi dundrar rakt igenom det. 

Utöver Perseiderna finns det fler sådana här meteormoln i vår väg. I november i höst kan vi till exempel se Leoniderna.

Faktaruta: Så ser du stjärnfallet bäst

  • Sök upp en mörk plats med så lite konstgjord belysning som möjligt. Den får gärna ligga lite högre upp i terrängen så att man kan se horisonten.  
  • Sätt dig i en liggstol och luta dig bakåt och vänta.  
  • Det lönar sig inte att titta åt något särskilt håll, eftersom stjärnfallen kan komma från alla riktningar.  
  • Du behöver bara dina ögon, ingen kikare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.