Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) möts i SVT-programmet Statsministermötet. Foto: TT/SVT

I Statsministermötet deltar de två mest troliga statsministerkandidaterna

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Med fyra dagar kvar till valet sänder SVT på onsdagskvällen det klassiska mötet mellan statsministern och oppositionsledaren. I Statsministermötet ställs Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) inför publikens frågor i 90 minuter. SVT Nyheter får nu frågor från publiken om varför det är just de båda som möts. Är det verkligen så självklart? 

Det är just nu, som alltid när det bara är några dagar kvar till valet, stort fokus på opinionsmätningar. Inte minst har ”matchen i matchen” – frågan om M eller SD blir största parti på högersidan – fått stor uppmärksamhet. En rad opinionsinstitut ger, så här i slutveckan, Sverigedemokraterna högre siffror än Moderaterna. Vi får därför frågor om det inte vore bättre att Jimmie Åkesson möter Magdalena Andersson. 

Frågan är rimlig – men svaret ett relativt enkelt nej. Programmet är inte ett möte mellan företrädarna för de två största partierna utan mellan de två mest troliga statsministerkandidaterna. Poängen är att låta väljarna se ett möte mellan dem som har störst möjlighet att samla ett regeringsunderlag i riksdagen och som därmed är de mest sannolika statsministerkandidaterna.  

Sverigedemokraterna har förvisso högre siffror i flera mätningar, men som det politiska landskapet ser ut saknar Jimmie Åkesson förutsättningar att bli tolererad som statsminister av riksdagen, även om partiet skulle gå kraftigt framåt. Därför är Magdalena Andersson och Ulf Kristersson de statsministerkandidater som möts i SVT. Statsministermötet sänds direkt från Uppsala den 7 september kl 20-21.30 i SVT1 och på SVT Play.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet