Många är osäkra på reglerna kring framförallt cykelöverfarter, övergångsställen, och trottoarer. Foto: TT

Dålig kunskap om trafikregler bland cyklister

Uppdaterad
Publicerad

En ny undersökning från Statens väg- och transportforskningsinstitut visar att många cyklister har dålig kunskap om vilka trafikregler som gäller. Men många vittnar samtidigt om att reglerna ofta är otydliga och att det kan vara svårt att veta vad som gäller.

En studie av Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, gjord på över 600 cyklister mellan 18 och 74 år i Göteborg, Linköping och Stockholm visade att så många som en fjärdedel själva uppger att de saknar tillräckliga kunskaper om vilka trafikregler som gäller. Det visade sig också följdriktigt att många svarade fel på vad som gäller i olika situationer. I genomsnitt var vart fjärde svar felaktigt.

Många var osäkra på reglerna kring framförallt cykelöverfarter, övergångsställen, och trottoarer.

– De anser att reglerna är oklara, säger Sonja Forward, forskare på VTI.

Regelkunskap river upp känslor

Christian Gillinger driver tillsammans med en kompis en blogg om cykling. Många av hans inlägg handlar om vilka regler som gäller

Christian Gillinger Foto: SVT

när cyklister och bilister ska samsas om utrymmet i trafiken. Det här är något som river upp känslor hos många av hans läsare. Men nu har han nästan gett upp att försöka reda ut vad som gäller. I alla fall att förklara i text. 

– Det är så komplicerat, det är jättesvårt att förklara vad som gäller för det är oerhört rörigt. 

Christian Gillinger tycker att det är synd att bara cyklisters kunskaper om trafikregler undersöktes av VTI. Han är övertygad om att bilisters kunskap är minst lika dålig. Men han tror också att det beror på de otydliga reglerna. 

Som exempel nämner han när cyklisten har väjningsplikt vid en obevakad cykelpassage. Då ska bilen ändå ge cykeln möjlighet att passera. 

– Men vad innebär ”ge möjlighet att passera”? Det finns ingen tydlig definition på det, säger Christian Gillinger upprört. 

Ökar trafiksäkerheten – eller inte?

I Transportstyrelsens informationsmaterial står att det ”kan verka motsägelsefullt” att båda parter har skyldigheter mot varandra, men att detta ökar trafiksäkerheten.

Krister Drakeklint Foto: SVT

Men det håller inte polisen Krister Drakeklint alls med om. 

– Man måste ju kunna döma av direkt. Man kan inte ställa sig och diskutera vid en korsning, det ska vara klart vad som gäller. Annars har vi ju en oreglerad trafik, det här håller inte.

Krister Drakeklint är polis i Stockholm och jobbar mycket med trafik- och cykelfrågor. Han säger att många av de regler som gäller idag skrevs på 50-talet och inte är anpassade efter dagens förhållanden.  

– Det blir ju konflikter i trafiken på grund av att det är så otydligt. 

Annan kultur

Bloggaren Christian Gillinger tror att de otydliga reglerna beror på att cykeln länge inte betraktats som ett transportslag utan mer som en fritidssysselsättning. Han har varit i Nederländerna och cyklat och upplevde där en helt annan kultur. 

– I Nederländerna är det alltid glasklart vem som har väjningsplikt, med tydliga skyltar och markeringar i vägbanan. 

– Det går inte att missförstå.  

Här i Sverige, fortsätter han, är det ju till exempel olika regler som gäller om du som cyklist kör i körbanan, i cykelfält eller på en cykelbana.

Men polisen Krister Drakeklint tycker ändå inte att de otydliga reglerna det största problemet i trafiken just nu.  

– Det värsta är avsaknaden av hänsyn mot varandra i trafiken. 

– Det är någon norm som råder just nu tyvärr, konstaterar han uppgivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.