Ica slutar sälja miljöfarlig tandkräm

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Naturskyddsföreningen, SNF, kräver stopp för tandkräm som innehåller det miljöfarliga ämnet triclosan. Nu slutar Ica sälja tandkräm som innehåller ämnet.

Det bakteriedödande ämnet triclosan finns i flera av Sveriges vanligaste tandkrämssorter. Ämnet som är giftigt för vattenlevande organismer dödar bakterier i munnen, men enligt experter är det inte nödvändigt att använda triclosan i vanlig tandkräm.

-Den grupp som kan behöva triclosan är patienter med svårbehandlad tandlossning, säger Gunilla Sandborgh Englund, docent odontologisk toxikologi till SVT.

SNF kräver även att samtliga butikskedjor informerar kunderna om vilka effekter triclosan har på miljön. Varje år släpps omkring två ton triclosan ut i naturen.

”Vi slutar köpa in”

Ica väljer nu alltså att gå ett steg längre och slutar sälja tandkräm som innehåller ämnet. Sveriges Tandläkarförbund har tidigare krävt stopp för tandkräm med triclosan.

-Det är bara att beklaga att vi inte uppdaterat oss på den rekommendation som tandläkarförbundet har. Men från och med i dag slutar vi att köpa in de här produkterna, säger Kerstin Lindvall

miljöchef ICA till SVT.

Enligt studier kan triclosan framkalla cancer då det blandas med kraftigt klorerat dricksvatten.

Tandkrämer som innehåller triclosan

Fakta: Triclosan

Triclosan (5-kloro-2-(2,4-diklorofenoxi)fenol) är ett antibakteriellt medel som blockerar ett enzym som ingår i bakteriernas fettsyror.

Substansens giftighet anses vara låg.

Förekommer som tillsats i tandkräm, kosmetika och hygienprodukter.

Ämnet kan ha gynnsam effekt vid kronisk tandlossning.

Vid utsläpp i naturen kan ämnet påverka bland annat fiskar och alger. Bakterier kan utveckla resistens mot ämnet, vilket befaras bidra till resistensutveckling även mot antibiotika

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.