Id-kort krävs för att rösta i höst

Uppdaterad
Publicerad

Det blir skärpt id-kontroll vid valet den 17 september. För att få rösta krävs någon form av legitimation, detta för att minska risken för fusk. Tidigare räckte det med att visa upp röstkortet i vallokalen.

-Det var visst en journalist som i EU-parlamentsvalet lånade röstkort av tio bekanta och fick rösta i flera vallokaler. Det har bidragit till att reglerna skärps nu, säger Vivian Nilsson på Valmyndigheten till DN.

För den som saknar id-kort räcker det med att ha med sig en bekant med ett sådant som kan intyga vem man är.

Kravet på legitimation har redan tidigare gällt för dem som röstat tidigare än på valdagen, det som har kallats poströstning, när Posten skötte om röstningen.

Att rösta i förväg

I år ska kommunerna sköta förtidsröstningen och på många håll kommer röstningen att flyttas ut från postkontoren. I stället kommer man att kunna rösta på bibliotek och kommunkontor.

Sista veckan i augusti ska röstkorten och information komma i brevlådan hos alla väljare. Vallokalerna för förtidsröstning ska öppna den 30 augusti.

Valdagen är den 17 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.