Lotta Edholm (FP). Foto: Scanpix

Edholm dementerar avslag till läxhjälp

Uppdaterad
Publicerad

Skolborgarrådet i Stockholm, Lotta Edholm, dementerar uppgifterna om att den ideella föreningen Mattecentrum nekats bidrag för att man konkurrerar med läxhjälpsföretag.

Det var i en artikel i Dagens Nyheter som Johan Wendt, Mattecentrums grundare, berättade om beskedet – man skulle inte få något ekonomiskt stöd. Motiveringen sades vara att läxhjälpsföreningen konkurrerade med läxhjälpsföretag.

Mattecentrum hjälper varje vecka närmare 4.000 elever med läxorna. Johan Wendt är orolig för framtiden, skriver Dagens Nyheter.

– Staden har varit enormt positiv till vår verksamhet. Jag tycker det är jättemärkligt att man nu ser vår verksamhet som konkurrerande, säger han.

”Bryter mot Barnkonventionen”

Morgonens nyhet har upprört många. Att Stockholm Stad nekar Mattecentrum bidrag är fullständigt oacceptabelt och bryter mot Barnkonventionen, skriver Rädda Barnens Ungdomsförbund i ett pressmeddelande.

– Läxhjälp som bara de som har råd kan dra nytta av ligger inte i linje med en skolpolitik som ser till alla barns bästa. Beskedet visar ännu en gång på att barns rätt till utbildning baseras på ekonomiska förutsättningar, och det är inte okej, säger Sara Thiringer, ordförande för Rädda Barnens Ungdomsförbund.

Dementeras av Lotta Edholm

Men skolborgarrådet i Stockholms stad Lotta Edholm (FP) dementerar att Mattecentrum fått avslag.

– Det finns inget formellt avslag på deras begäran. Utbildningsförvaltningen kommer att jobba vidare med hur man ser på det här med läxhjälp, säger hon till SVT Nyheter.

När får Mattecentrum besked om de får bidrag?

– Ja, förhoppningsvis så snart som möjligt, i början av året. Vi har fattat beslut i Stockholms stad om att läxhjälp ska erbjudas på alla våra skolor i mån av behov. Därför har vi satt i gång ett arbete om vilka principer som ska gälla.

Har man då diskuterat att det kan ses som konkurrerande verksamhet?

– Nej, inte vad jag vet. Jag anser att det är en helt felaktig utgångspunkt. Vi har massor med ideella organisationer som arbetar inom offentlig sektor, även där det finns företag som är upphandlade. Det är självklart att det ska kunna finnas även framgent.

”Ändrar de sig blir jag jättelycklig”

När SVT Nyheter når Johan Wendt på Mattecentrum vid lunchtid säger han att han fått ett muntligt besked om att man inte kommer att få något stöd, och även bett om att få det skriftligt. Motiveringen var att Mattecentrum ansågs konkurrera med läxhjälpföretagen.

– Jag har fått beskedet av utbildningsförvaltningen att vi inte kommer att få några pengar. Ändrar de sig blir jag jättelyckligt. Man kan alltid ta fel beslut och sedan ändra sig, då applåderar jag dem, säger han.

”Ska återkomma med definitivt besked”

Katarina Arkehag, enhetschef på utbildningsförvaltningen, säger också att frågan är fortsatt under utredning och ska beredas i nämnden. Det är också det besked hon har gett till Johan Wendt, säger hon.

– Han har fått besked av mig att vi utreder frågan och att jag ska återkomma och ge definitivt besked.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.