En majoritet är för val men emot vinster i välfärden. Foto: TT

Svenskar vill ha valfrihet – men ingen vinst

Uppdaterad
Publicerad

Sju av tio svenskar är mot vinster i välfärden, lika många vill ändå ha valfrihet. Istället för vinstuttag vill en majoritet se ideella aktörer – men dagens regler gynnar storbolagen, och regeringen utreder nu en ändring av reglerna för att underlätta ideell välfärd.

Hela året har vinster i välfärden varit en av de hetaste politiska frågorna. I våras visade siffror från SOM-institutet att sju av tio svenskar vill stoppa vinstuttag inom vård, skola och omsorg.

Valfrihet viktigt

Men valfrihet är ändå viktigt. Ungefär sju av tio vill ha alternativ inom välfärden. Resultaten från SOM visar också att mer än hälften, 54 procent, skulle föredra idéburna organisationer som inte är vinstdrivande. Bara 21 procent var positiva till kommersiella aktörer.

Val 2014

– En klar majoritet vill ha ideella organisationer eller andra icke vinstdrivande organisationer, säger Lennart Nilsson, docent i statsvetenskap och programansvarig vid SOM-institutet.

Ändå utgör den idéburna sektorn en mycket liten del, ungefär två procent av vård och omsorg. Enligt en rad bedömare beror det på att dagens regler gynnar stordrift och större företag med tillgång till kapital.

– I Sverige har vi en situation där upphandlingsregler försvårar för den här typen av mindre organisationer, och skattereglerna gynnar internationella riskkapitalbolag, säger Lennart Nilsson.

Lagstiftning försvårar

På branschorganisationen Famna menar man att det framförallt är lagen om offentlig upphandling som sätter käppar i hjulet, kommuner och landsting prioriterar ofta lägsta pris. Dessutom är det svårt att få fram investeringskapital för att utveckla verksamheten.

I en utredning från 2012 kom Tillväxtverket och Myndigheten för tillväxtanalys fram till samma sak, och föreslog flera ändringar som ska underlätta. EU-kommissionen driver sedan 2012 också på för att fler idéburna organisationer ska ta plats i välfärden.

Regeringen utreder nu hur man ska underlätta för små aktörer i offentliga upphandlingar, ett arbete som väntas vara klart i november. Socialminister Göran Hägglund (KD) vill gärna se fler idéburna aktörer.

– De har det knepigt till exempel i samband med upphandlingar, där det går att förbättra ytterligare. Därför sitter det nu en arbetsgrupp och tittar just på den frågan, hur kan man ta bort onödiga hinder för vi vill gärna bjuda in fler att medverka, säger Göran Hägglund (KD).

– Ett vanligt problem som de tar upp när jag samtalar med dem, det är möjligheten att finansiera verksamheten. Det tycker jag vi ska titta på.

Göran Hägglund kan dock inte specificera när arbetet ska vara klart.

Laddad oppositionsfråga

Inom oppositionen är frågan laddad. Vänsterpartiet vill helt förbjuda vinstuttag i välfärden, medan Miljöpartiet och Socialdemokraterna inte vill gå så långt, i alla fall inte nu. Men SOM-institutets mätningar visar att de rödgröna väljarna är överens om att vinsterna ska bort.

– Bland de rödgröna sympatisörerna finns en stor samstämmighet i den negativa inställningen till vinstutdelning. Generellt finns det en bristande överensstämmelse mellan väljare och valda, de valda står till höger om väljarna, säger Lennart Nilsson.

”Vinster behövs”

Frågan är dock vad som skulle komma istället. Bräcke diakoni är en ideell organisation i Göteborg som bedriver vård, skola och omsorg utan att ta ut vinster. Där tror man inte på någon snabb avveckling.

– Vinster behövs i viss mån för att man ska kunna utveckla verksamheten, det gäller både oss och de kommersiella aktörerna, säger Bräcke diakonis vd Martin Ärnlöv.

– Vi står för två procent av vård och omsorg. Att de idéburna skulle kunna ta över det som de stora privata kommersiella aktörerna gör idag, det är inte sannolikt. Då blir det snarare kommunerna eller andra myndigheter som får gå in.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet