Foto: Scanpix

Idéinstitut lanserar skattereform

Uppdaterad
Publicerad

Höj Sveriges skattekvot från 44 till 51 procent av BNP.

Det föreslår tre ledande företrädare för det fackliga idéinstitutet Katalys på Dagens Nyheters debattsida. Samtidigt vill de slopa överskottsmålet och låta staten låna sammanlagt upp till 2 biljoner kronor under en 20-årsperiod till ”nödvändiga investeringar”.

Chefen för Katalys, Daniel Suhonen, ekonomen Dany Kessel och utredaren Daniel Johansson efterlyser också platt skatt på alla inkomstslag.

Skattesatsen de förslår är 35 procent, även på utdelningar och transfereringar utomlands som syftar till att undvika beskattning.

Grundavdrag

Samtidigt vill de införa ett grundavdrag på 144 000 kronor med undantag för inkomster på kapital, införa en medborgaravgift på 1 500 kronor i månaden för alla över 18 år och höja sociala avgifter från 31,42 procent till 35 procent, varav 20,5 procent ska avsättas till pensioner (i dag är ålderspensionsavgiften på löner och förmåner 10,21 procent och efterlevandepensionsavgiften 1,17 procent).

Suhonen, Kessel och Johansson förespråkar också att punktskatter på klimat och miljö höjs med 20 miljarder i ett första steg, och att momsen blir enhetlig och 25 procent.

Fastighetsskatt

Dessutom vill de tre införa en ny fastighetsskatt för hushåll.

”Detta finansierar reformer om totalt 266 miljarder per år”, skriver de tre och uppger att ”inget talar för att ett högt skatteuttag skadar ekonomin, så länge pengarna tas ut på ett bra sätt och går till produktiva nyttigheter”.

Bland mycket annat föreslår de att 110 000 personer anställs inom välfärden, ”för att förbättra kvalitet och arbetsmiljö”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer