Foto: SVT.

Idrottsforskare: Varannan svensk talang missas

Uppdaterad
Publicerad

Svensk idrott förlorar runt hälften av sina talanger på grund av tidig elitsatsning. Det hävdar Tomas Peterson som är professor i Idrottsvetenskap. Talangfulla utövare som är födda sent på året sorteras ofta ut.

Det handlar om svensk idrotts eviga jakt på talang. Om att tidigt kunna identifiera de allra bästa för att vi som ett litet land ska kunna konkurrera internationellt.

Fotbollsspelarna i Malmö FFs akademilag för 14-åringar har handplockats för uppgiften, men det är något som inte stämmer. Majoriteten av spelarna är födda tidigt på året, bara två spelare är födda det sista kvartalet.

– Självklart finns det lika många talangfulla spelare oavsett när på året man är född, säger Andreas Georgson ungdomskoordinator i Malmö FF. Vi är medvetna om problemet och vi funderar över hur vi ska förändra det.

Sent födda ratas

En bit bort från träningsanläggningen ligger Malmö högskola. Här har professorn i idrottsvetenskap, Tomas Peterson, i flera år följt hur bland annat fotbollens tidiga talangjakt systematiskt ratar de som är födda sent på året.

– Det finns ett antal duktiga flickor och pojkar som skulle kunna bli hur bra fotbollsspelare som helst. Men med nuvarande selektionssystem har de inte en chans i helvetet, säger han. Det leder till att vi får färre och sämre utbildade fotbollsspelare i Sverige och att vi får svårare att hävda oss internationellt.

Haveri för svensk talangjakt

Det som Tomas Peterson fått fram liknar ett haveri för elitidrottens talangjakt. För när man tittar på ålderfördelningen för de flickor och pojkar som tagits ut till fotbollens nationella elitläger så är knappt några födda sent på året. En skrämmande stor del av svensk fotbollstalang sållas alltså bort redan i tidig ålder.

– Runt hälften av den talang som borde finnas, oavsett när man är född på året, är bortsorterad redan i tidiga tonåren, säger Tomas Peterson. Problemet är att tävlingsidrott för barn bara premierar fysisk mognad.

Nyligen avslöjade SVT att en stor del av landets kommunpolitiker kan tänka sig att strypa de ekonomiska bidragen till klubbar som elitsatsar för tidigt. För Tomas Peterson handlar tidig elitsatsning i första hand om att idrottsrörelsen skjuter sig själv i foten.

– Utifrån idrottens intressen är tidig elitsatsning lika förkastligt som det är för samhällets intressen.

Decemberbarn undantag

Jacob Andersson är född i december och tillhör alltså undantagen i Malmö FFs akademilag.

– Just nu är det de tidigt födda som dominerar, konstaterar han. Det spelar ingen roll egentligen, fast det bästa är ju om lagen är blandade.

– Vi har inte förmåga att fånga in alla, säger Andreas Georgson. Vi saknar utrymme, vi har inte tillräckligt med tränare, dessutom skulle vi ta alla spelare från de andra föreningarna.

Så spelare födda sent på året hittar vi andra klubbar men inte i Malmö FF undrar jag.

– Det är att sticka ut hakan väldigt långt. Det är inte en lika extrem fördelning i alla våra lag som det är i den här gruppen.

– Men jag medger att det är ett problem som vi måste jobba med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportgranskning

Mer i ämnet