IF Metall går med på lönesänkningar

Publicerad
Fackförbundet IF Metall har i en unik krisöverenskommelse med arbetsgivarna gått med på lönesänkningar på upp till 20 procent.

Lönesänkningarna ska vara lokala, förhandlingsbara och gäller företag anslutna till teknikarbetsgivarna.

-Krisen kräver att vi agerar för att rädda jobben, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

I stället för att varsla om uppsägning ska företaget och facket lokalt kunna komma överens om ledighet och utbildning.

Undantagstillstånd
Ersättningen blir minst 80 procent av den faktiska lönen. Facket kallar överenskommelsen för ett undantagstillstånd som ska gälla tills vidare med tre månaders uppsägningstid, dock längst till och med den 31 mars 2010.

-Det är ingen normal omställning av industrin, det är ett nödläge. Krisen kräver att vi agerar för att rädda jobben och starka kompetensen inom industrin, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven i ett pressmeddelande.
-Nu väntar vi på att regeringen ska göra sitt, säger Löfven.

-Vi är inne i en extremt djup kris och står nu inför en andra våg av uppsägningar, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe till TT.
-Därför har det varit viktigt att hitta alternativa vägar. Det är viktigt för de anställda för att försöka undvika uppsägningar och för företagen ger det en möjlighet att anpassa kostnaderna.

Unionen kritisk
Cecilia Fahlberg, ordförande för Unionen med 500.000 medlemmar är tveksam till liknande uppgöreleser.
-Det räddar sällan jobben och löser inte problemen. Det påverkar pensionen, a-kassan och lönegarantin och risken hamnar hos den anställde, säger Cecilia Fahlberg till SVT Text och Webb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer