IF Metall startar egen kompetensbank

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen fungerar för dåligt. Det tycker IF Metall, som startar sin egen kompetensbank.

Syftet är enligt fackförbundet att arbetslösa lätt ska hitta lediga jobb, samtidigt som arbetsgivarna ska kunna söka bland metallarbetare med rätt kompetens.

”Vi ser detta som en bra medlemsförmån och ett komplement till Arbetsförmedlingen, som alltför ofta är sena i sina åtgärder”, skriver Anders Fredriksson, ombudsman på IF Metall och ansvarig för Kompetensbanken, i en kommentar.

Kompetensbanken har funnits på försök på sex orter i ett år. Nu breddas verksamheten, som består av ett webbaserat system, till hela landet.

Arbetsförmedlingen fungerar inte som någon bra jobbförmedling längre. Och det är regeringens fel, anser Anders Ferbe, ordförande för IF Metall.

– Regeringen har sparkat sin egen så kallade jobbpolitik, säger han och syftar på att Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist i söndags tvingades gå.

– Regeringens inriktning är på de långtidsarbetslösa, säger Ferbe.

De som nyligen blivit utan jobb glöms därmed bort, de får ingen eller dålig hjälp. Därmed riskerar de också att hamna i långvarig arbetslöshet, enligt Metallbasen.

– Då måste vi som facklig organisation se över vad vi kan göra.

Därmed rycker det S-märkta fackförbundet undan benen för Arbetsförmedlingen ytterligare.

– Det är ingen bra situation, jag håller med om det, men vi ser problematiken, säger Anders Ferbe.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer