Ikea hånas på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Byt ut en stark kvinna mot en möbel! En blogg som driver med Ikeas saudiska katalog sprider sig snabbt på nätet.

Avslöjandet om att kvinnorna i Ikea-katalogen i Saudiarabien tagits bort blev en världsnyhet och tvingade Ikea att lova bättring. Och det dröjde inte länge förrän skämten om Ikea började hagla på nätet.

På tumblr-bloggen Ikeafiles (eller (I)KEA got 99 problems but a bitch aint one!) ersätts kändastarka kvinnor med lampskärmar, skåp och andra möbler från Ikeas sortiment.

Kritik mot Ikeas katalog

Marilyn Monroe har ersatts med entvättkorg, Michelle Obama med en hylla och SVT:s profiler Anna Hedenmo ochCecilia Gralde med två kylskåp. Den som vill kan ladda upp en egen bild.

– Det är roligt att folk är så kreativa, säger Cecilia Gralde.

Ett annat populärt inlägg i debatten blev komikerns Soran Ismails blogginlägg.

”Att IKEA är inne och retuscherar bilder äringenting nytt”, skrev han i sin blogg och lade upp bilder påstyrelser och svenska kocklandslaget – där kvinnor lyser med sin frånvaro.

Hemsidan där Apples (manliga) chefer presenteras sprids också som ett exempel på ”där Ikea varit framme.”

SVT:s musikblogg PSL tog tillfället i akt och efterlyste ”världens bästa låtar om att ljuga”, då ”IKEA hävdar att de står för svenska ideal som jämställdhet.”

På Twitter försökte många som vanligt slå knut på sig själva i jakten på fyndiga skämt om Ikea. Populärast blev komikern Jonas Gardells tweet:

”Ikea har retuscherat bort alla kvinnor frånsin katalog i Saudiarabien. TIPS: Fyll luckorna med svenska vapen! Två flugor ien smäll!”

Frågan är nu om ”att göra en Ikea” blir ett lika populärt uttryck som ”att göra en pudel.” Kanske, säger Bo Ralph, språkprofessor och ledamot i Svenska Akademien.

– Det måste bli allmänt spritt och ge intryck av att bli bestående så att det inte bara är en dagsslända, säger han till Metro.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Ikeas katalog

Mer i ämnet