Foto: Scanpix

Politiska fångar arbetade på Ikea

Uppdaterad
Publicerad

Från 1960-talet till 1980-talet arbetade politiska fångar och straffångar för Ikea i före detta Östtyskland. Det visar en utredning som presenteras i dag.

Utredningen som nu presenteras i Berlin visar att politiska fångar och straffångar har deltagit i produktion av komponenter och delar av möbler för underleverantörer till Ikea från 1960-talet till 1980-talet.

Dessutom bekräftar det UG:s uppgifter att företrädare för Ikea hade möjlighet att känna till att fångar arbetade med produktionen.

Även om Ikea försökte säkerställa att fångar inte deltog i produktionen så räckte inte åtgärderna till visar Ernst & Youngs rapport.

Beklagar det

Ikeas representant Jeanette Skjelmose beklagar att detta skett.

– Detta är något Ikea aldrig har accepterat men vi hade inte samma goda kontrollmöjligheter då som vi har nu, säger hon.

Uppdrag granskning avslöjade

Uppdrag granskning avslöjade tidigare i år att leverantörer till Ikea utnyttjat den billiga arbetskraften. Efter anklagelserna gav Ikea bolaget Ernst & Young i uppgift att utreda saken.

Ernst & Young har gått igenom runt 20 000 sidor dokument från Ikeas interna arkiv och 80 000 handlingar från tyska arkiv. Dessutom har ungefär 90 personer intervjuats, både anställda på Ikea och andra.

Medvetna om risken

Under början av 1960-talet hanterades Ikeas affärer med dåvarande Östtyskland från Sverige. I slutet av 1970-talet hanterade ett danskt företag inköp- och logistikfunktioner i DDR. 1980 öppnade Ikea ett handelskontor i Berlin.

Minst 66 statliga företag hade direkta relationer med Ikea och det var där själva produktionen skedde.

Kontroller och besök av Ikearepresentanter var tvungna att godkännas i förväg, och fick bara se delar av anläggningarna, enligt vittnesuppgifter.

Ikea var medvetet om att det fanns en risk att politiska fångar användes vid produktionsanläggningar 1978-1981, och under samma period vidtog bolaget åtgärder, enligt rapporten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.