Där det finns pengar att hämta, där dyker kriminaliteten upp, säger Magnus Råsten, kommissarie på Ekobrottsmyndigheten om den illegala snustillverkningen. Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT

Illegal snustillverkning ökar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den illegala snustillverkningen har ökat i Sverige de senaste åren, enligt Ekobrottsmyndigheten. Hur mycket snus som produceras i hemliga fabriker, utan att skatt betalas, är dock svårt att bedöma. Klart är dock att det finns stora pengar att tjäna.

– Där det finns pengar att hämta, där dyker kriminaliteten upp, säger Magnus Råsten, kommissarie på Ekobrottsmyndigheten.

En prilla under läppen, bakad eller i påse, har länge varit populärt bland svenskar. Inom landets gränser säljs det fritt – men får inte föras ut för annat än eget bruk. Med åren har intresset för snuset ökat utanför gränsen, framför allt i Norge, Finland och Ryssland, enligt Ekobrottsmyndigheten.

– Då blir det så klart en marknad som aktörer vill vara en del av, säger kommissarien Magnus Råsten, som även är expert på punktskattebrott på Ekobrottsmyndigheten.

Enligt honom har myndigheten de senaste åren fått indikationer på att den illegala snustillverkningen har ökat i Sverige, alltså att man tillverkar och säljer snus utan att skatta för det. Anledningarna tros bland annat vara att efterfrågan på snuset blivit större, men även det svenska exportförbudet inom EU kan ha lett till att den illegala snustillverkningen vuxit.

– Vi har indikationer på att problemet med illegal snustillverkning är mycket större än vi trott och trenden och tendensen är att den ökar.

Skattebortfall på miljarder

Framför allt är de ärenden som Ekobrottsmyndigheten fått in koncentrerade till Göteborgstrakterna. I slutet av augusti gjordes ett stort tillslag mot illegal snustillverkning och tre personer greps, misstänkta för grova skattebrott. Men myndigheten har indikationer på att illegala fabriker och tillverkare är spritt över större delar av landet.

– Kunskapen finns här, då vi har en lång historia av tillverkning. Det gör Sverige till en bra utgångspunkt för tillverkning av illegalt snus, säger Råsten.

Vissa tillverkare kommer runt det hela genom att ha en legal verksamhet och sedan en olaglig på sidan av. Men det finns också en helt svart marknad, där snuset säljs genom förfalskade etiketter.

– Hur omfattande problemet är med illegala tillverkare är dock svårt att uppskatta.

Men det Råsten kan säga är att för både alkohol och tobak, där snus ingår, förlorar staten skatter för miljarder varje år.

Finns stora pengar att tjäna

Ekobrottsmyndigheten ser även att det finns koppling till den grovt kriminella brottsligheten i den illegala tobakshanteringen – för att den är lukrativ och ger mycket pengar, berättar Råsten.

– I jämförelse med narkotika eller vapen så är snuset inte lika riskabelt att ägna sig åt eftersom det inte är förbjudet i sig i Sverige. Det gör det också svårare för oss att direkt bedöma om verksamheten är illegal.

En varningsklocka enligt Råsten är om du blir erbjuden att köpa en stock med snus för 100–150 kronor, då har skatterna inte betalats. Och det finns stora pengar att tjäna.

– Ju högre skatt som läggs på en vara ju mer pengar kan du tjäna på den om du kommer runt skatten och dessutom säljer snuset billigt.

Finns ett stort mörkertal

Även om Ekobrottsmyndigheten har blivit bättre på att leta upp illegala tillverkare så tror Råsten att det finns ett stort mörkertal – som kommer växa sig större med åren.

– Får man inte exportera vitt så hittar snuset till marknaden på andra vägar.

Fakta: EU och snuset

Snuset förbjöds i Europeiska unionen 1992 och är en del av unionens tobaksdirektiv.

Sverige fick ett undantag vid EU-medlemskapet 1995 och har monopol på snus inom EU.

Det är förbjudet att exportera snus till övriga EU-länder, men får säljas fritt inom landet.

Snusundantaget i avtal med EU tvingar Sverige att göra allt för att stoppa snusexporten.

Andra EU-länder kan åka till Sverige och köpa med sig snus hem efter sin resa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.