Foto: SVT

Inbrottstjuvar letar på Hemnet

Uppdaterad
Publicerad

När man letar efter en bostad på Hemnet, så funderar de flesta på inredning, golv och vad priset på bostaden slutar på. Men det är inte bara seriösa personer som letar bostäder på bostadssajter.

Inbrottstjuvar letar nu efter lämpliga objekt på bostadssajter på nätet. Det har ett försäkringsbolag upptäckt. Tjuvarna går även på visningar för att rekognosera och se var det är larmat.

Lars Silfverswärd är expert på försäkringsbolagets If och har den senaste tiden sett flera fall, där det efter visning blivit inbrott i huset.

– Vi ser ett mönster. Några dagar efter visningen, så har det blivit inbrott. Det som har stulits är saker som är lätta för tjuvarna att stjäla: Dyr elektronik, smycken och pass, säger Lars Silfverswärd till SVT Nyheter.

Ser var larmen sitter

Det är försäkringsbolagets särskilda inbrottsgrupp som har upptäckt tjuvarnas nya metoder. De menar att tjuvarna först tittar på Hemnet och andra bostadssajter för att hitta bostäder där man kan se värdesaker på bilderna och sen går på visning för att lära sig mer om huset eller lägenheten.

De vill till exempel veta var eventuella larmsensorer sitter, utebelysning, om det finns en stege och om det är lätt att fly från området efter inbrottet.

– Vi har fall där tjuvar har undvikit bottenvåningen och använt en stege för att gå in via det enda olarmade fönstret på övervåningen. Det är inget man kan se i annonserna på nätet utan de måste varit på plats och rekognoserat, säger Lars Silfverswärd, till SVT Nyheter.

Bostadsinbrotten ökar

Enligt preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet, så anmäldes  22.400 inbrott förra året, det är en ökning med sex procent, jämfört med 2013.

– Innan man lägger ut bilder och har visning, så måste man tänka mer som tjuven gör. Ta bort dyra värdesaker både inför att bilderna tas och även vid visningen, säger Lars Silfverswärd.

Hos Mäklarsamfundet har man inga regler för att till exempel låta människor legitimera sig vid visningar.

– Det är mycket olyckligt att konsumenten kommer i kläm på det sättet, men ytterst är det polisens ansvar att utreda och förebygga brott, det är inget mäklarna kan ta ansvar för, säger Jonas Anderberg på Mäklarsamfundet, till SVT Nyheter.

Skulle det inte gå att begära legitimation vid visningar?

– Vi tror inte att det är lämpligt ur ett integritetsperspektiv eller om det ens är önskvärt för konsumenten. Det är också nästan praktiskt omöjligt att genomföra, med den heta bostadsmarknad vi har i dag, säger Jonas Anderberg, till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.