Indragen sjukpenning har fyrdubblats – hög andel i Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Andelen personer som fått sin sjukpenning indragen har fyrdubblats sedan 2014. Det visar en rapport från Inspektion för socialförsäkringen som också visar stora regionala skillnader.

År 2014 låg andelen personer som fått sin sjukpenning indragen på 1,2 procent, men ifjol hade siffran ökat till 5,8 procent.

– Det kan bero på att Försäkringskassans styrning kan ha påverkat antalet indragningar av sjukpenning, men vi har inte tagit reda på några orsaker med den här rapporten, säger Martin Söder, utredare på ISF.

Regionala skillnader

Statistiken visar också på stora regionala skillnader bland annat i flera norrländska län, som har en hög andel indragningar. I Norrbottens län är det till exempel fyra gånger vanligare än i Östergötlands län att sjukpenningen dras in i samband med dag 180 i rehabiliteringskedjan.

– Det kan vara så att arbetsmarknaden ser annorlunda ut där uppe i norr eller att befolkningen är annorlunda sammansatt och att Försäkringskassans tillämpning spelar in. Men det kan vi inte svara på utifrån den här rapporten, säger Martin Söder. 

Inget orsakssamband

De som i högre utsträckning drabbas av indragen sjukpenning är personer med sjukdomar i rörelseorganen, de som är mellan 60 och 64 år, har förgymnasial utbildning eller är utrikesfödda. 

Rapporten slår dock inte fast vad ökningen och de regionala skillnaderna beror på. Den ska användas som ett underlag till kommande studier. 

– Man kan utreda ärendena och styrningen av dem. Det är viktigt att socialförsäkringen uppfattas som rättssäker och tillämpas enhetligt i landet och att det finns en utfallsrättvisa både över tid och inom landet, säger Martin Söder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.