”Industrin har uppfunnit nya sockervarianter”

Publicerad

Vetenskapsjournalisten och forskaren Ann Fernholm chattade om sockrets effekter på människokroppen. Här kan du läsa chatten.

Stina: Gäller detta även sådant socker som finns i frukt eller ärdet någon skillnad på socker och socker? Det finns personer som äter 5-6 ellerkanske ännu fler frukter per dag, men inget godis och ingen läsk. Vad är rådettill dem?

Ann Fernholm: Vitt socker består av en molekylglukos och en molekyl fruktos som sitter ihop. I frukt finns också både glukosoch fruktos. Så det är egentligen samma socker i frukt som i godis och i läsk.Men en stor skillnad är att när man äter frukt får man också i sig vitamineroch fibrer. En person som rör på sig och är frisk kan nog äta 5-6 frukter perdag (själv får jag ont i magen av så mycket frukt). Men en person med diabeteskan få för höga blodsocker av ett äpple. 

moderator: Nu har vår gäst författaren AnnFernholm satt sig vid datorn och är redo att svara på era frågor.

Sture Eriksson: Har diabetes typ 2 och fåräven Simvastin för de höga blodfetterna. Vad skall jag göra för att sämkablodfettern o slippa medicineN? Ökad motion? Hälsningar! Sture Eriksson

Ann Fernholm: När det gäller typ 2-diabetes ärdet viktigt att titta på det goda HDL-kolesterolet. Det ligger ofta alldelesför lågt vid typ 2-diabetes och det är en riskfaktor för hjärtsjukdom. Bästamedicinen är att dra ner på socker och snabba kolhydrater och istället äta merfett, till exempel hälla olivolja på salladen eller äta en gräddsås till maten. 

Sussie: Hur mycket socker kan man, per dag,äta utan att det är skadligt?

Ann Fernholm: Det finns inget allmänt svar påden frågan, utan det beror på dina gener och på hur mycket du motionerar. Rördu mycket på dig kan du äta mer socker. Har du bukfetma eller är mycketstillasittande ska du vara väldigt försiktig med socker.

Pre-diabetiker: Tror du att sjukdomen gikt harmed sockerkonsumtionen att göra?

Ann Fernholm: Ja, absolut. I vitt socker finnsfruktos. Den sockerarten tas upp av levern och i den processen bildas urinsyra.Gikt är urinsyra som har fallit ut i lederna. Immunförsvaret reagerar på detta.Forskning visar till exempel att juice och läsk, som båda innehåller vittsocker, ger mer urinsyra i blodet.

Sophie: Vad är det för skillnad mellan vanligtsocker och fruktos. Är det lika skadligt i lika doser?

Ann Fernholm: Det finns fruktos i vanligtsocker. Det vita sockret består av fruktos och glukos. Sannolikt är fruktosvärre för kroppen. Det är en dålig energikälla. Varken muskler eller hjärnabränner fruktos så bra. Istället går fruktosen till levern. Där kommer detmesta av fruktosen att bli till fett (om man inte lider brist på glukos, dåkommer fruktos omvandlas till glukos). Mycket fruktos i kosten leder till heladen blodfettrubbning som är kopplat till bukfetma, metabolt syndrom och typ2-diabates: höga triglycerider, ett för lågt gott HDL-kolesterol och små ondaLDL-kolesterolpartiklar. 

lukas: Kopplingen mellan socker, läsk ochfettma har man kännt till länge. Ändå verkar de flesta tro att vi blir feta avfet mat. Hur kan det komma sig? 

Ann Fernholm: Ja, du. Jag önskar att jag hadeen bra förklaring. Det är nog lätt att tänka att fett i maten blir till fett ikroppen, medan kolhydrater bara blir till energi. Men ett överskott avkolhydrater blir till fett i kroppen. 

Sophie: Kan man leva utan någotsocker/kolhydrater över huvudtaget?

Ann Fernholm: Inutier gör det. Derastraditionella kost innehåller väldigt lite socker/kolhydrater. När man inteäter så mycket socker/kolhydrater kommer levern tillverka glukos så attblodsockret hålls uppe. En vanlig missuppfattning är att hjärnan måste haglukos. Men hjärnan kan lika gärna bränna något som kallas för ketonkroppar ochsom kommer från fett. 

Magnus: Har stevia någon påverkan påblodsockernivåerna? Hur är det att träna löpning på lågkolhydratkost? 

Ann Fernholm: Nej, vad jag vet påverkar intestevia blodsockernivåerna. Att träna löpning på lågkolhydratkost går bra. BjörnFerry vann OS-guld på lågkolhydratkost och triatleten Jonas Colting äterlågkolhydratkost. 

Nisse: Är det bättre med råsocker eller hardet ingen betydelse? Vad är det för socker i honung, äter det på gröten?

Ann Fernholm: Socker som socker. Spelar ingenroll om det är ekologiskt heller. I flytande honung är det (om jag har förståttsaken rätt) mer fruktos. Det är nästan ännu värre för kroppen än glukos.Samtidigt finns det ämnen i honung som är antibakteriella med mera. Så honunghar ju andra fördelar. Men att äta en massa honung varje dag är inte heller attrekommendera.

Pu: Är kolhydratrik kost inflammatorisk? Och,i så fall, på vilket vis?

Ann Fernholm: Ja,det är den, framförallt om man lider av metabolt syndrom eller typ 2-diabetes.Höga blodsocker gör att celler på insidan av våra blodkärl svämmar över avsocker. Detta leder till att de larmar immunförsvaret. Det finns ocksåforskning som tyder på att höga blodsocker leder till att immunceller ibukfetman släpper ut molekyler som triggar immunförsvaret. Men detta är en litekomplicerad historia. Låna min bok ”Ett sötare blod” på biblioteket.Där står mycket mer om det. 

moderator: Det har kommit väldigt många frågoroch Ann svarar så snabbt det bara går.

Bobo: Varför skall man äta fett istället förkolhydrater, är det inte bättre att öka proteinet i maten istället ?

Ann Fernholm: När jag har satt mig in iforskningen har jag inte hittat något som talar för att det är bättre att ätaprotein istället för fett. Fisk är givetvis bra för kroppen. Mer sånt!

Livan: Jag har läst mycket om att socker,obalans i tarmfloran och depression ska hänga ihop. Är detta en teori dustödjer? 

Ann Fernholm: Det finns kopplingar mellanbukfetma och depression. Nervcellsnybildningen i Hippocampus går ner. Vissforskning tyder på att blodsockret kan påverka detta. Vet inte om tarmfloran ärinblandad. Men mycket socker och snabba kolhydrater i dieten kan övergödatarmfloran. Människor som lider av IBS (oförklarliga problem med magen) mårofta bättre om de drar ner på socker och snabba kolhdyrater. Flera av minaläsare har berättat om det. 

Jessica B: Min 2-åriga son har precis fåttdiagnosen epilepsi (nån mild variant), kostdoktorn skriver i sin bok om att detkan vara en av ”välfärdssjukdomarna”. Vad tror du om det? 

Ann Fernholm: Jag vet inte om det är någonvälfärdssjukdom. Däremot är det bevisat att barn med svårbehandlad epilepsi,kan må bättre om de äter en extrem lågkolhydratdiet, en så kallad ketogen diet.Det är en etablerad behandlingsmetod. 

Jessica B: Socker eller gluten, vilket ärvärst? Vilket skulle du begränsa i första hand till dina barn?

Ann Fernholm: Socker, svarar jag utan attegentligen ha satt mig in i glutenforskningen. 

Erik: Vad tror du om lchf dieten, är den bra ilängden?

Ann Fernholm: Ja, det tror jag att den är. Detfinns många fördomar kring LCHF. Ibland låter det som att man bara äter smöroch rött kött. Så är det givetvis inte. En bit kycklingfile med grekisk salladoch god olivolja på är också LCHF. Eller lax med broccolimos.

draddningen: socker ar ju saberoendeframkallande, vad ar ditt basta tips for att dra ned pa sockret?

Ann Fernholm: Släng allt socker hemma. Hittaandra goda smaker istället. Personligen föredrar jag en god fet sås till matenföre en efterrätt. Sen kan man till exempel äta grädde och hallon istället förglass. Nyligen gjorde jag lakritsischoklad med mörk choklad, kokosfett (obs -akta dig för härdat) och lakritspulver. Det finns ett liv bortom sockret!

Carina : Hur får jag reda på vad för typsocker eller sockerart som finns i tex. bröd som säljs färskt på ICA? Jag köpteett grovt bröd som inte skulle innehålla socker. När jag åt det åkte mittblodsockervärde upp . Jag har försökt få reda på hur mycket kolhydrater dettabröd innehåller och även om det innehåller annat sötningsmedel men det går inteatt få information från ICA eller Dafgård , som gör degen. 

Ann Fernholm: Även om det inte finns socker i brödet,finns det alltid mjöl. I mjöl finns stärkelse, som består av glukosmolekylerkopplade i långa kedjor. Ditt blodsocker åker alltså upp av stärkelsen. Detfinns nog inget bröd som inte höjer blodsockret. Riktigt fullkornsbröd höjerdet mindre. 

Men när du letarefter socker på innehållsförteckningen, glöm inte att industrin uppfunnit enrad nya sockervarianter, till exempel fruktossirap, glukossirap, invertsocker,glukos med mera. 

översöta Sara Östrand: Jag skulle vilja hanågra saker klarlagda.. Media pratar dels bara om kolesterolhalt, dels om ont(och ibland gott) kolesterol. Vad är kolesterol egentligen? Vad är skillnadenmellan ont och gott kolesterol? Exakt vad är det som har betydelse för hälsan?a) ont kolesterol + gott kolesterol = totalkolesterolet eller b) Det ondakolesterolet (oberoende av mängden gott kolesterol) eller C) ont kolesterol -gott kolesterol = kolesteroldifferensen? Undrar även om kolesterolet har heltoberoende effekt på hälsan, eller om det finns andra faktorer som gör att sammakolesterolsituation hos två olika individer kan få helt olika effekter?

Ann Fernholm: Kolesterol är en fet molekyl somsitter i cellernas membran. Den är livsviktig för oss. Eftersom det är enfettlöslig molekyl måste den lösas i blodet (som ju har vatten som bas).Kroppen packar därför in kolesterolet i små partiklar. Vi har en myriad avkolesterolbärande partiklar i blodet. Dessa består av så kallade lipoproteiner.Det onda kolesterolet bärs fram av LDL (low-density lipo proteins) medan detgoda kolesterolet bärs fram av HDL (high density lipo proteins). Men egentligenär det samma molekyl. 

Totalkolesterolnivåernai blodet är ett alltför trubbigt mått på hälsa. Bäst är att divideraLDL-kolesterolet med HDL-kolesterolet. En annan viktig faktor är storleken påLDL-partiklarna. När man äter mycket socker och andra snabba kolhydratertenderar dessa att bli mindre. Då tränger de lättare in i blodkärlens väggaroch blir till en grogrund för åderförkalkning. 

Två personer kan hasamma nivå på LDL-kolesterolet, men den ena kan ha större partiklar och denandra mindre. Därför löper de olika risk att få hjärtinfarkt. 

Nadja: Vad händer med fettet hos de personersom inte blir tjocka även om de äter en hel del? Lagras mer i blodkärlen? 

Ann Fernholm: Nej, fett lagras aldrig iblodkärlen. Åderförkalkning är en process där kroppens immunförsvar av någonanledning börjar attackera insidan av kärlen. 

Förra vårenpublicerades en studie i New England Journal of Medicin som visade att personergenerellt bränner mer på en lågkolhydratdiet. När man jämförde med enlågfettdiet, var skillnaden, på gruppnivå, hela 300 kcal per dag. Det är enhalvtimmes joggingrunda. 

moderator: Vi kommer strax avsluta chatten menAnn kommer svara på ett par frågor till.

Pre-diabetiker: Tror du att sockret ärsämre/farligare numer än det var förr? Är det någon skillnad i tillverkningsprocessen?

Ann Fernholm: Jag tror inte att sockret ärfarligare nu. Socker som socker. Däremot sitter vi mer stilla nu än förr itiden och då bränner våra muskler mindre socker. Dessutom blir de sämre på attta hand om allt socker. 

Kjell Granelli: Claude Marcus och RobertLustig är inte överens om man ska kalla beroendeframkallande på samma sätt somheroin, alkohol och liknande substanser. Vad är din syn på det?

Ann Fernholm: Jag har inte satt mig in i detriktigt. Men jag tror att man ska lite till människors upplevelser och detfinns de som verkligen vittnar om att de blir helt radiostyrda av socker. Harockså tänkt på hur mycket barn tjatar om socker. Mina barn har aldrig legat ochskrikit vid smördisken för att de vill ha ett paket smör. Däremot tjatar deväldigt ofta om glass och godis. 

Lotta: Kan vi vara olika tåliga för/motsocker? Jag reagerar mycket om jag äter socker ”på fastande mage”(istället för efter/ i samband med en måltid t.ex.). Blodsockret får spader,jag blir kallsvettig och darrig och tycker att det är obehagligt och längtarefter mat medan många andra jag känner inte upplever någon skillnad. Beror detpå att jag är extra ”känslig” = kan vi vara biologiskt olika infördetta?

Ann Fernholm: Vi är absolut biologiskt olikainför socker. Vi släpper till exempel ut insulin olika snabbt i blodet efteratt vi har ätit socker. Personer som släpper ut insulin långsammare, löperhögre risk att drabbas av diabetes, enlig läkare som jag har pratat med. 

Ann Fernholm: Tack för alla frågor!

moderator: Och där avslutar vi chatten ochtackar Ann Fernholm för att hon tagit sig tid att svara på så många av erafrågor. Chatten kommer inom kort gå att läsa på svt.se.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.