Efter en mc-olycka fick Martin Sjölander tandimplantat, alltså artificiella tänder som skruvas fast i käkbenen. Men efter bara några år upptäckte tandläkarna att Martin hade drabbats av inflammation i en tredjedel av implantaten. Foto: Per Leandersson/SVT

SVT avslöjar: Allt fler drabbas av att käkbenet bryts ner kring deras tandimplantat

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare med tandimplantat. Men tandvården brottas med ett ökande problem: patienter som drabbas av inflammationer som bryter ned vävnader och benet runt implantatskruvarna. 20 000 svenskar om året behandlas för så kallad periimplantit.

Martin Sjölander förlorade 15 av sina tänder i en motorcykelolycka för 12 år sedan. Tiden efteråt fick han bära löständer, men de gick sönder och Martin tyckte de var ett hinder i umgänget med andra.

– Jag fick ju spotta ut löständerna efter maten för att försöka göra rent dem under bordet och det kan ju sabba en enkel date, säger Martin Sjölander med ett skratt.

SVT granskar medicinska implantat

Livet blev först betydligt enklare när Martin väl fick tandimplantat, alltså artificiella tänder som skruvas fast i käkbenen. Men efter bara några år upptäckte tandläkarna att Martin hade drabbats av periimplantit i en tredjedel av implantaten.

Smygande symptom

Periimplantit är en aggressiv inflammationsprocess men symptomen kommer ofta smygande utan att patienten först märker något. Den leder till att käkbenet och vävnaderna runt implantatet bryts ned. 

– Det är ett besvärligt tillstånd och svårt att behandla. Vi lyckas bara med ungefär hälften av dem vi behandlar och det är kostsamt för patienterna, säger Pernilla Lundberg som är tandläkare och professor i odontologi vid Umeåuniversitet.

Om implantatskruvarna lossnar måste tandläkarna bygga upp käkbenet med konstgjort ben.

200 000 med tandimplantat

Minst 200 000 svenskar har fått ett eller flera tandimplantat under de senaste 10 åren. Det är svårt att få fram säkra siffror för hur många som får periimplantit eftersom det saknas ett diagnosregister. Men studier har visat att 15 till 20 procent av implantatbärarna drabbas.

– Vi tycker att periimplantit är ett ökande problem i tandvården, säger Tord Berglundh som är övertandläkare och professor vid Göteborgs universitet.

Siffror som Socialstyrelsen har tagit fram på SVT:s begäran bekräftar att det är ett stort antal drabbade i Sverige. Mellan 16 000 till 20 000 personer behandlas för problemet varje år.

Det finns flera riskfaktorer för att få periimplantit. Bristande munhygien och bakteriebeläggningar på implantaten är en viktig faktor. Personer som har haft problem med tandlossning har också en ökad risk att drabbas. Men det finns även en annan faktor som kan ha ökat risken – tandimplantatens design som har fått en skrovlig istället för slät yta.

Martin Sjölander har inte haft problem med tandlossning tidigare och drabbades av periimplantit trots noggrann rengöring.

– Jag har skött mina tänder klanderfritt. Jag håller på och tjafsar på med olika mellanborstar och tandtråd i olika former och jag har aldrig haft några hål i mina andra tänder. Tandhygienisten applåderar både när jag kommer och går.

Bygger upp med konstgjort ben

Hitintills har Martin Sjölander förlorat upp till hälften av benstödet runt en del implantat. På vissa ställen syns skruvarna eftersom tandköttet har försvunnit.

– Jag försöker att inte le lika brett längre så att det inte ska synas så mycket.

Tandläkarna har tvingats plocka bort Martins framtänder och nu får han bära provisoriska tänder i väntan på att tandläkarna ska bygga upp käkbenet med konstgjort ben.

– Det har varit många operationer och mycket smärta. Jag är bara 35 år och känner en viss oro inför framtiden. Det skulle vara jobbigt om jag skulle behöva göra om det här var tionde år, konstaterar Martin Sjölander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar medicinska implantat

Mer i ämnet