Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Prisökningarna vi ser nu har inget med kriget att göra” – Hör Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Inflationen stiger till 4,5 procent

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen steg markant i februari till den högsta nivån sedan december 1993. Ökade livsmedelspriser bidrog i stor omfattning.

Inflationen enligt KPIF-måttet steg till 4,5 procent i årstakt i februari. Det var högre än marknadens förväntningar som låg på 4,1 procent enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Det är också en uppgång från januari då inflationstakten var 3,9 procent.

”Livsmedelspriserna ökade på bred front i februari. Även om vi såg vissa tendenser till att livsmedelspriserna började stiga redan i januari, var det ett helt annat genomslag nu i februari”, säger Sofie Öhman, prisstatistiker på Statistiska centralbyrån (SCB), i ett pressmeddelande.

Framförallt handlar det enligt SCB om högre priser på grönsaker och kaffe. Dessutom bidrog även de höga drivmedelspriserna. Ytterligare en faktor är ökade priser på såväl kläder som möbler.

– När det gäller spannmål får vi vänta oss en kostnadsökning på hela spannet av produkter, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen i SVT:s Morgonstudion.

I andra riktningen gick elpriserna som återigen sjönk i februari men å andra sidan lyft markant det senaste halvåret.

I en kommentar skriver storbanken Nordea att kriget i Ukraina bidragit till den ökade inflationen och att man nu räknar med två räntehöjningar från Riksbanken i år, en på 25 punkter i september och en lika stor i november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer