Nu tar influensan fart – toppen nås om en månad

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer de första tecknen på att influensan tar fart i Sverige.

– Allt fler smittas och toppen nås om en månad, säger epidemiolog Hélene Englund på Smittskyddsinstitutet.

– Vi ser en ökning över hela landet av laboratoriebekräftad influensa. Fram till julafton hade 193 fall konstaterats sedan vintern började, de flesta har sökt sig till sjukhusakuter eller vårdcentraler. Nästan alla kan kurera sig hemma men en liten del har lagts in på sjukhus, säger Hélene Englund.

Hon förväntar sig fler och fler fall de närmaste veckorna med en topp under slutet av januari och början av februari. Influensan drabbar varje vinter hela Europa med några veckors fördröjning mellan länderna.

– Viruset överlever mycket lättare i kall luft och dessutom är vi inne mer under vintern, där ventilationen är sämre.

Influensavirus delas in i A, B och C. Vanligast och allvarligast är A med så kallas svininfluensa, först identifierad i Mexiko 2009, som en variant. B är mindre farlig och C kan knappast skiljas från en vanlig förkylning.

I Norge, som under december drabbats av ett utbrott av svininfluensa,  är Akershus universitetssjukhus särskilt hårt pressat. I förra veckan dog en elvaårig pojke där i svininfluensa.

Fakta: Influensa och pandemier

Symptomen på influensa är plötsligt hög feber, huvud- och muskelvärk, halsont, hosta och röda ömmande ögon. Normalt varar influensan runt en vecka. Den smittar via luften och direktkontakt.

Normalt behövs bara symptomlindring. Personer i hög ålder, med kronisk hjärt- och lungsjukdom eller nedsatt immunförsvar är extra känsliga för influensa som lätt kan utvecklas till inflammation i lungor eller öron.

Under 1900-talet drabbades världen av tre pandemier, Spanska sjukan 1918 (variant H1N1, 50 miljoner döda), Asiaten 1957 (H2N2, 5 miljoner döda) och Hongkonginfluensan 1968 (H3N2, 1 miljon döda). Den uppmärksammade svininfluensan har, i jämförelse,  fram till julen 2012 skördat cirka 30 000 offer.

Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.