Polisen vill inte lämna ut uppgifter som rör migranter och flyktingar. Foto: TT

Info om flyktinginsatser lämnas inte ut

Uppdaterad
Publicerad

Alla polisanmälningar som rör våld, hot, bränder och andra brott där offer, gärningsmän eller vittnen är migranter hemlighålls för medierna, skriver Dagens Nyheter.

Den stora ökningen av antalet asylsökande har inneburit stora påfrestningar för polisen, som har samlat resurser i en kommendering som döpts till Alma. Där ingår allt från gräns- och utlänningskontroll till ordning, säkerhets och brottsbekämpning.

Anmälningar som rör asylsökande förses med koden ”291” och betraktas som arbetsmaterial som inte ska lämnas ut, framgår det av ett internt direktiv till polisens alla presskommunikatörer. Handlingen har inte diarieförts, enligt DN.

Sekretessbeslutet har fattats av kommissarie Håkan Nilsson vid polisens avdelning för krisberedskap. Han vill inte kommentera beslutet för tidningen.

– Det finns ingen anledning att kommentera detta ytterligare, svarar Håkan Nilsson på frågan om hur han resonerat.

”Beslut som vi inte begriper”

Varken antalet anmälningar eller hur många arbetstimmar som hela det Alma-projektet tar i anspråk lämnas ut.

Flera av polisens runt 200 kommunikatörer uttrycker oförståelse inför sekretessen.

– Vi tvingas hänvisa till ett beslut som vi inte begriper, säger en av dem till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.