Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
FUB:s granskning visar att Vänsterpartiet är sämst bland riksdagspartierna: ”Man undrar vad för väljare de vill ha”

Ny undersökning: Partiernas information brister i tillgänglighet

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Valdeltagandet bland personer med intellektuell funktionsnedsättning har i tidigare val varit ungefär hälften så högt som valdeltagandet hos övriga befolkningen. En av orsakerna till det har varit brist på anpassad information. I en ny granskning som riksförbundet FUB har gjort av de olika riksdagspartiernas arbete med information till den här gruppen framgår att bristerna inför årets val är fortsatt stora.

I Sverige har omkring 100 000 personer en intellektuell funktionnedsättning. Det är en grupp där valdeltagandet är lågt i förhållande till riket. Tidigare undersökningar visar att endast 40 procent av dem röstar, att jämföra med 87,18 procent av de röstberättigade i riksdagsvalet 2018. En av orsakerna är avsaknaden av anpassad information.

I en ny granskning som FUB, ett riksförbund för personer med intellektuell funktionsnedsättning, har gjort av partiernas arbete med digital information framkommer att bristerna är fortsatt stora hos flera av partierna. Detta trots att valet väntar runt hörnet.

Saknade lättläst text

De flesta saknar bildstöd, många har information som är svår att hitta och alldeles för lite material som är anpassat för den här gruppens behov. Ett parti hade knappt någon lättläst information alls, visade undersökningen.

– Det är ett stort digitalt utanförskap. Man stänger ute grupper, inte bara folk med intellektuell funktionsnedsättning utan även andra som kan ha svårt att förstå. Och det är inte demokrati att stänga ute folk, säger Therese Wappsell, som själv har en intellektuell funktionsnedsättning.

Brister på webbplatser

Vänsterpartiet saknade helt lättläst information när granskningen genomfördes, vilket de förklarar med att deras hemsida nu uppdateras. Något Judith Timoney, ombudsman på FUB, menar är för sent.

– Det är mindre än två månader före ett val och då kan man inte hänvisa till logistikproblem. Bra information till alla, inklusive dem som behöver lättläst. Det måste vara på plats innan valrörelsen är i gång.

Tillräckligt med information

Godkända: S, MP, C, L, M

Inte godkända: V, KD, SD

Lätt att hitta

Godkända: S, C, SD

Inte godkända: V, MP, L, M, KD

Bildstöd

Godkända: C

Inte godkända: V, S, MP, L, M, KD, SD

Källa: FUB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet