Inga asylsökande skickas till Ungern

Migrationsdomstolen stoppar överföringar enligt Dublinkonventionen till Ungern. Det gäller flyktingar som tagit sig in i Ungern via Serbien.

De ska från och med nu inte återvisas till Ungern då Migrationsdomstolen anser att de då riskerar att utsättas för omänsklig eller förnedrande behandling i strid med Europakonventionen om mänskliga rättigheter. I stället ska Migrationsverket bestämma om deras asylansökningar ska prövas i Sverige eller i något annat EU-land.

Under sommaren och hösten 2015 gjorde Ungern stora förändringar av sina asyllagar – Migrationsdomstolen varnar för att i princip ingen människa nu kan erhålla internationellt skydd i Ungern i dag. Personer som kommit in i Ungern via Serbien riskerar att skickas tillbaka samma väg och kan då i slutändan hamna i det land de flydde från, utan att ha kunnat söka asyl, skriver förvaltningsrätten i Stockholm i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet