Anders Borg med budgetproposition (arkivbild). Foto: Scanpix.

Här är satsningarna i budgeten

Uppdaterad
Publicerad

När finansminister Anders Borg i dag lade fram sin budgetproposition står det klart att 23 miljarder satsas på nya reformer.

Anders Borgs budgetproposition innehåller satsningar på forskning och på infrastruktur, där en utbyggnad av Stockholms t-bana  och kanske en Österled för bilarna är det senaste utspelet.

Här är några av de andra inslagen i budgeten:

* Fyra miljarder ska satsas på forskning och innovation under 2013. Sammanlagt under 2013-2016 omfattar satsningen 11,5 miljarder. Ett viktigt inslag är satsning på s.k. life science, hur vi ska bli friskare och leva längre.

* 1,5 miljarder ska gå till rättsväsendet  för att bekämpa vardagsbrotten och öka tryggheten.

* 2,1 miljarder satsas på stöd till långtidsarbetslösa med hjälp av praktikplatser och utbildningsinsatser

* Omkring 3,5 miljarder satsas på  vad som kallas gruvrelaterad infrastruktur, bland annat  upprustning av malmbanan och vägen mellan Pajala och Svappavaara.

* Den 55-miljarderssatsning på järnvägen som alliansens fyra partiledare presenterade när de gemensamt åkte tåg till Linköping den 29 augusti handlar om planer för perioden fram till cirka 2030 och berör inte i första hand budgeten för 2013.

* Reglerna i föräldraförsäkringen görs om. Möjligheten att ta ut ledighet efter barnets fyraårsdag begränsas. Samtidigt ska ersättningen ska höjas för dem med lägst inkomster genom att den så kallade grundnivån stiger.   (16.9)

* Det impopulära så kallade vab-intyget försvinner från årsskiftet.

* Det ska bli lättare att lösa bolån i förtid, genom ny modell för att räkna ut den så kallade ränteskillnadsersättningen. Detta ska även underlätta byte av bank.

* En ettårig gymnasieutbildning införs, troligen nästa år, senast 2014.

* Bolagsskatten sänks från dagens 26,3 procent till 22 procent den 1 januari.   

* Landets 21 länspolismyndigheter slås ihop till en enda myndighet från och med 2015.

* 568 miljoner kronor satsas under fyra år för att bryta unga förtidspensionärers utanförskap, det vill säga de unga som får aktivitetsstöd.

* 200 miljoner satsas på att bryta utanförskap i 15 särskilt utpekade stadsdelar i åtta städer.

* Grundersättningen till kommuner som tar emot nyanlända flyktingar ska avskaffas. Regeringen föreslår i budgetpropositionen att den ersätts med ett prestationsbaserat stöd, i syfte att öka kommunernas mottagningskapacitet.

* Samtidigt vill regeringen att flyktingar som vill behålla sin etableringsersättning måste acceptera att flytta till en annan ort om ett arbete erbjuds där.

* Drygt 400 miljoner kronor satsas under 2013-2016 för att förbättra utbildningen för utrikesfödda elever i grundskolan. pengarna ska bland annat gå till ökad lektionstid.

* Skatten för pensionärer sänks och bostadstillägget för ensamstående pensionärer med låga inkomster höjs med 170 kronor/månad.

* Umeå kommun får 75 miljoner i stöd till kulturhuvudstadsåret.

*  En annan nyhet som presenteras i budgetpropositionen men inte främst får konsekvenser  för statsbudgeten är att miljöminister Lena Ek öppnar för att införa dubbdäcksavgift  i vissa kommuner.

SVT Forum sänder under dagen med början klockan 9.00

Sändningarna ligger också ute här på webben.

Hållpunkter

  •   9-10  Pressträff med finansminister Anders Borg
  • 12.30  Budgetpromenaden – finansministern till riksdagen
  • 13-18  Budgetdebatt i riksdagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2012

Mer i ämnet