• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Under demonstrationen i Stockholm i somras samlade tusentals personer, trots risken för smittspridning. Foto: TT

Ingen disciplinåtgärd för knäböjande polis

Uppdaterad
Publicerad

Polisen som knäböjde vid en Black lives matter-demonstration i centrala Stockholm 3 juni får inga disciplinära åtgärder av sin arbetsgivare.

Poliskvinnans agerande, att hon knäböjde med demonstranterna och höll i en skylt med texten ”white silence is violence” har väckt debatt och anmäldes av flera personer. Inget av ärendena har lett till förundersökning, eftersom det inte anses falla under allmänt åtal. Däremot har det utretts internt av polisens grupp för skiljande och disciplin.

Beslutet är att polisen åsidosatt sina skyldigheter om opartiskhet och riskerade att rubba tilltron till polisväsendet, men att det är att betrakta som ringa förseelse, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Stockholmpolisen.

Sett till omständigheterna och den utsatthet som poliskvinnan var i anser utredningen att det är en ringa förseelse som inte är anledning till disciplinpåföljd.

TT har sökt Gunnar Edeland, chef för gruppen för skiljande- och disciplinärenden, som avböjer att kommentera beslutet ytterligare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer