Än så länge lyser högsommaren med sin frånvaro. Foto: TT

Ingen högsommarvärme i sikte

Uppdaterad
Publicerad

Regn i norr och torka i söder, nu är det många som längtar efter det varma sommarvädret. Men bara längst upp i landet når värmen över 25 grader och högsommaren är inte på ingång än.

Den senaste veckan har vädret varit omväxlande i stora delar av landet och på samma sätt spås det fortsätta.

– Det finns ingenting som visar på att någon värme söderut rör sig hitåt, säger Deana Bajic, SVT:s meteorolog.

TV: Se senaste prognosen

Det väder vi kan förvänta oss är en fortsatt blandning av sol, moln och regn. Med andra ord ett ganska klassiskt sommarväder i Sverige.

– Det kommer vara fortsatt varmt i norr, men i resten av landet är det blandat väder. Det finns solchanser och temperaturen ligger på omkring 20 grader. Ett helt okej sommarväder tycker jag, säger Deana Bajic.

Oväntat varmt i norr

Att det är så höga temperaturer allra högst upp i landet hör inte till det vanliga. I juni höll sig temperaturen under det normala för månaden för att sedan stiga till närmare 27 grader på sina ställen.

– Det är varmare än vanligt i norr, efter flera veckor av regn har det nu torkat upp och vi har fått in flera jättefina bilder och reaktioner från läsare och tittare som vill dela med sig av grönskan, säger Deana Bajic.

Högsommaren dröjer

När högsommaren väl infinner sig beror det på att värme drar in söderut ifrån, ofta från Spanien och ibland från Ryssland och Östeuropa.

– Det kan bli riktigt varmt, men det varar bara i några dagar, sedan försvinner det igen på grund av klimatet som vi har här i Sverige. Man kan inte förvänta sig så mycket högsommar här där vi bor, säger Deana Bajic.

LÄS MER: Ostadigt väder – opålitliga appar

Generellt sett har sommaren hittills istället varit väldigt blöt norrut och väldigt torr söderut i Götaland och Svealand och temperaturen har varit något under det normala.

Någon värme blir det väl?

Även om det just nu inte går att se några tecken på att högsommaren närmar sig, så kan det troligtvis bli varmare i augusti. I alla fall enligt statistiken.

– Generellt sett är det ofta varmare i augusti. Det beror på att vattnet har hunnit värmas upp. Eftersom vatten håller värme bättre än marken bidrar det till att luften även blir varmare, säger Deana Bajic.

LÄS MER: Nu är algblomningen igång i Östersjön

Är det alltså ett blandat väder hinner vattnet inte bli varmt och det påverkar även temperaturen. Deana Bajic vill ändå slå ett slag för det svenska klimatet.

– Vi har ett mycket bättre klimat här just nu än vid sydligare breddgrader kring Medelhavet. De har haft stora problem med torka och en temperatur som nått 40 grader, vilket är ovanligt. Den höga värmen gör det också svårt att vistas i solen, så då tycker jag att vi har det bättre här där man kan vara ute, säger Deana Bajic.

Har du frågor, tips eller idéer? Det finns flera smidiga sätt att kontakta SVT Väder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.