Sussi Sahlqvist är en förskollärare som faktiskt vågar berätta om sin vardag i en barack.

”Ingen politiker vill ha en sån arbetsplats”

Uppdaterad
Publicerad

Vuxentoaletter, trängsel och våtutrymmen utan avrinningsbrunn. Det är några av lokalproblem som Sussi Sahlqvist och hennes kollegor som jobbar i en förskolebarack har att tampas med.

Många förskollärare och barnskötare har hört av sig till oss under den förskolegranskning som SVT Nyheter haft under det senaste halvåret.

Få av dem vill berätta öppet, många är oroliga för föräldrar och chefers reaktioner.

SVT granskar förskolan

Men Sussi Sahlqvist är en förskollärare som faktiskt vågar berätta om sin vardag i en barack. Den hon jobbar i är en ganska vanlig typ, inte extrem på något vis.

Ett av problemen tycker Sussi är att toaletterna inte är barnanpassade, utan i vuxenstorlek. Det gör det svårt att lära barnen att gå själva på toaletten.

”Förvaringstänk – inget förskoletänk”

Ett annat att man stör verksamheterna på de andra avdelningarna eftersom man hela tiden måste gå igenom deras utrymmen för att komma till sin egen.

– Det är inget förskoletänk, här kan barn vara, här kan barn leka, utan det är ett förvaringstänk helt enkelt.

Hon ger flera exempel på hur lokalerna är svåra att arbeta i:

– Rummen kan bli så varma så att vi kan inte kan vistas i dem, men vi får inte sätta upp markiser, då måste vi fråga de som äger modulerna, och det får vi inte. För det är ju inte permanent, men det blir ju permanent. Man känner sig ganska uppgiven.

Finns ingen golvbrunn

När barnen häller ut vatten på golvet, kan de ibland stå med decimeterhögt vatten på golvet som de måste få upp med en mopp på något sätt, eftersom det inte finns någon golvbrunn:

– Eftersom jag jobbar med yngre barn då så är det oftast att man experimenterar med vattnet, det är fantastiskt roligt, men eftersom vi inte har en golvbrunn i skötrummet, så finns det ingenstans man kan hälla ut vattnet, berättar Sussi Sahlqvist.

Politikern försvarar barackerna

Solna stad, som Sussi Sahlqvist jobbar i, har väldigt få barackförskolor, eller moduler som de kallar det, påpekar stadsbyggnadskommunalråd Anders Ekegren (FP):

– Jag håller nog inte med om den bilden. Jag tycker att de håller en bra kvalitet.

Även efter de här sakerna du har hört här?

– Ja det kan ju vara en del som vi ska titta på för framtiden. Men några av de här sakerna ska vi givetvis åtgärda. Dessutom är det ju så, att jag har aldrig varit hemma hos någon person som har två toaletter hemma.

Men de har kanske inte har sexton småbarn som ska lära sig att gå på toaletten själva?

– Nej, men vi klarar oss ändå hemmavid med det.

Men har du sexton småbarn som ska lära sig att gå på toaletten själv hemmavid?

– Nej, det har man väl inte, men jag tror inte att det är det som är den stora skillnaden om man har en bra förskolebyggnad eller inte.

Sussi Sahlqvist håller inte med:

– Ingen politiker skulle vilja sitta i den här miljön, eller ha en sån arbetsplats. Det skulle gå väldigt fort att bygga nytt kommunhus. Barn är mindre, men barn är ju också människor.

Fakta

Tipsa oss!

Har du dina barn i barackförskola eller jobbar du i en? Mejla dina egna bilder till oss på SVT!

Tipsa marja.grill@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet