De danska forskarna hade förväntat sig att munskydden skulle halvera risken för att bli smittad. Däremot kan studien tyda på en liten grad av skydd, skriver de. Foto: TT

Ny studie: Ingen tydlig effekt av munskydd för bäraren

Uppdaterad
Publicerad

En dansk studie med över 6 000 personer visar på att munskydd inte i någon större utsträckning skyddar den som bär det från att smittas av coronaviruset.

– Kunskapen för att förspråka ett allmänt användande av munskydd är väldigt svagt, och det är det fortfarande efter den här studien, säger Kjell Torén, överläkare och forskare i samhällsmedicin och folkhälsa.

I den danska studien, som presenterades på onsdag, har forskare vid Rigshospitalet i Köpenhamn undersökt om personer med kirurgiska munskydd blev bättre skyddade mot viruset än dem utan. Resultatet visar att skillnaden inte är särskilt stor.

– Jag tycker att studien stärker en försiktigt avvaktande hållning om allmänna rekommendationer. Den här studien ger inget stöd till att rekommendera en hel befolkning att använda munskydd, säger Kjell Torén, överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset och forskare i samhällsmedicin och folkhälsa vid Göteborgs universitet.

Tvätta händerna fortfarande viktigast

En grupp på 6 024 personer delades upp i två där ena halvan bar kirurgiska munskydd och andra halvan inte. Samtliga uppmanades att leva efter de smittskyddsråd som danska myndigheter utfärdat.

Det var 4862 deltagare som fullföljde studien. Efter en månad hade 1,8 procent av munskyddsgruppen och 2,1 procent av kontrollgruppen smittats av coronaviruset.

– Den visar inte på någon signifikant effekt men en viss effekt av att ha munskydd. Den ger inget starkt stöd varken för att ha eller inte ha munskydd, säger Kjell Torén.

– De viktigaste åtgärderna för att hindra smittan är fortfarande att tvätta händerna och hålla avstånd, säger Torén.

”En stor och intressant studie”

Forskarna skriver i ett pressmeddelande att studien därmed inte bekräftar deras förväntade resultat. De danska forskarna hade förväntat sig att munskydden skulle halvera risken för att bli smittad.

Däremot kan studien tyda på en liten grad av skydd, mellan 15 och 20 procent, skriver de. Och de vill inte att studien ska ”resa tvivel” om att en bred användning av munskydd kan reducera smittan.

– Det här är en intressant, stor och väldigt kvalitativ studie. Även om tolkningen av den faktiskt inte tillför så mycket mer än vad vi redan vet, säger Kjell Torén.

De danska forskarna poängterar att eftersom personerna i studien uppmanats att hålla avstånd, i linje med myndigheternas rekommendationer, kan studien inte säga något om huruvida munskydd skyddar mot coronaviruset i nära kontakt med andra människor.

Studien har inte heller tittat på huruvida personer med munskydd smittar andra eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet