Samtliga personer som varit häktade i härvan har släppts på fri fot, men misstankarna kvarstår. Foto: Adam Ihse/Claudio Bresciani/TT

Inget tillstånd krävs för företag som gör covidtester

Uppdaterad
Publicerad

Det krävs inget tillstånd för att ha en verksamhet som utfärdar covidtester. Det enda som krävs är att man fyller i en blankett och skickar in till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Först efter att ett fel har begåtts kan IVO göra tillsyn.

Ett resultat av detta är mångmiljonhärvan kring företaget Alva Assistans,  vars mottagningar kunde stängas först efter att flera brister konstaterats.

– Jag tycker det är fruktansvärt att man utnyttjar systemet på det här sättet för egen vinning, säger Maria Christoffersson, vaccinsamordnare på Kry.

Kry har en klinik på Drottninggatan i Stockholm, vägg i vägg med en mottagning som stängde när vårdföretaget Alva Assistans granskats av IVO.

Tillstånd krävs för blodprov men inte coronatest

Som vårdgivare ska du ange din nya verksamhet till IVO, vem som är verksamhetschef, samt anmälningsskyldig. Tillstånd från IVO behövs för en mängd verksamheter; sprutbyte, blodverksamheter, vävnadsinrättningar, verksamhet för omskärelse och aborter. Däremot inte för coronatester.

Det innebär att inga kontroller utförs innan en testverksamhet drar igång. I fallet med Alva Assistans hann bolaget göra uppåt 100 000 tester innan myndigheten kopplades in.

– Det här kommer bli en väldigt lång utredning, det kanske kommer ta ett år innan den är klar, säger åklagare Alexandra Bittner.

SVT har sökt IVO för en intervju, men de vill inte ställa upp.

Inga positiva fall

IVO stängde ned företaget Alva Assistans den 17 juni, med tillhörande mottagningar, efter att flertalet brister noterats och det inte kunde garanteras att alla tester skickats på analys.

Samtliga personer som varit häktade i härvan har släppts på fri fot, men misstankarna kvarstår och utredningen kan bli mycket lång innan den är klar.

– Man kan inte ha personer häktade hur länge som helst, det här kan bli en lång utredning. Och det är inte säkert att de med ledande roller är de som varit frihetsberövande, säger åklagare Alexandra Bittner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.