Det slutgiltiga valresultatet för rikstaden fastställs först på söndag, enligt ett pressmeddelande från Valmyndigheten. Foto: Anders Wiklund / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Inget slutgiltigt valresultat i dag

Publicerad

Omräkningen av rösterna till riksdagsvalet drar ut på tiden och kommer att vara klar tidigast i helgen.

Det slutgiltiga valresultatet för rikstaden fastställs först på söndag, enligt ett pressmeddelande från Valmyndigheten.

– Det finns inga strukturella problem men det är ett högt valdeltagande och många förtidsröster som kom in i onsdags och i går, säger Sten Olsson, valsamordnare vid Länsstyrelsen i Östergötland.

Enligt honom är situationen densamma i Stockholm och Göteborg.

”Måste vara personer med erfarenhet”

En annan tidstjuv är enligt Olsson antalet personkryss som måste bedömas.

Däremot anser han inte att Länsstyrelserna borde ha tagit in fler personer för att på så sätt bli klara under fredagen. I Östergötland arbetar cirka 60 personer med omräkningen.

– Det kan man väl alltid resonera om men det måste vara personer med erfarenhet som gör detta, säger han.

Inte skrivet i sten

Lars Aden Lisinski, pressekreterare på Valmyndigheten, säger att söndag inte är skrivet i sten för när allt ska vara klart. Men det är det som är målet. Det är framför allt räkningen i Stockholm och Västra Götaland som tar betydligt längre tid än vad som först antogs.

– Det är ett högt valdeltagande, fler har valt att förtidsrösta och fler har gjort det sent, nära inpå valdagen, säger Lars Aden Lisinski.

I år har också länsstyrelserna haft två dagar på sig att klara av det som brukar kallas onsdagsräkningen, mot en dag tidigare. Det är då sent inkomna förtidsröster samt utlandsröster räknas.

En ytterligare bidragande orsak är, enligt Valmyndigheten, att det finns en stor andel valsedlar med personkryss och att det finns nya regler för samtycke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet