Går det att ha ett Vasalopp utan konstsnö undrar SVT:s reporter? Foto: SVT

Egen snöfabrik ska rädda Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Snökanoner, konstsnö och värme. Vasaloppet hade med all sannolikhet fått ställas in i år – om det inte vore för konstsnön från en egen snöfabrik i Oxberg. På senare år är konstsnö i spåren snarare regel än undantag.

Två gånger har Vasaloppet ställts in på grund av snöbrist: 1932 och 1990. Men sedan 15 år tillbaka finns en egen snöfabrik i Oxberg och en gigantisk planering som gör att man kan genomföra loppet även under snöfattiga vintrar. Alla arrangemang runt Vasaloppet omsätter 400 miljoner årligen, så mycket pengar står på spel om man skulle ställa in.

Vasaloppets sportchef berättar att Vasaloppet under de senaste 20 åren har behövt hjälp med extra snö. Denna extremt snöfattiga vinter behövs mer konstsnö än vanligt. Men fabriken kräver kallgrader och har haft svårt att hinna med.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet