Inhyrda får över 100 000 retroaktivt

Publicerad

Ett hundratal anställda på bemanningsföretaget Manpower i Göteborg kan se fram emot en rejäl julklapp i form av retroaktiva löner.

Efter fackliga förhandlingar får personalen som varit inhyrd på Volvounderleverantören IAC runt 40.000 kronor per person och år i retroaktiva löner de senaste tre åren, totalt alltså över 100 000, enligt IF Metall.

De inhyrda har haft i snitt 3. 000-4.000 lägre månadslön än de anställda på IAC, något som bryter mot bemanningsavtalet.

Lönedumpning
Fenomenet med för låga löner för de inhyrda i relation till de anställda på beställarbolaget är vanligt och Metall-avdelningen i Göteborg har under något år jobbat aktivt med frågan.

-Vi har rättat till ett tiotal sådana här ärenden under hösten och fått rätt i alla fall, säger Carina Cajander på IF Metalls avdelning i Göteborg.

Kollektivavtalet säger att de inhyrdas lön ska vara i nivå med snitt för övriga anställda.

-Det är viktigt att det inte blir lönedumpning, säger Cajander.

Lång näsa
Och enligt facket är det förmodligen bemanningsföretaget som kommer i kläm när det måste hosta upp med högre löner efteråt och förmodligen har fakturerat företaget som hyrt in arbetskraft för lågt.

-Den som riskerar stå med lång näsa är bemanningsföretaget, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Inte lurad
Huruvida Manpower kan skjuta över merkostnaden på företaget, IAC, som hyrt in personalen vill inte Manpowers chefsförhandlare Magnus Nordkvist gå in på.

-Hur vårt kommersiella avtal ser ut med kunden kan jag inte kommentera, säger han.

Men att Manpower skulle känna sig lurade vill han inte hålla med om.
De ökade lönekostnaderna i uppgörelsen med facket torde handla om i storleksordningen tio miljoner kronor – en siffra som Magnus Nordkvist dock inte vill kommentera.

Från 1 november gäller att facket och bemanningsföretaget ska vara överens om vilken lön som ska anses vara den genomsnittliga på företaget – alltså den lön som de inhyrda ska ha. Då räknar både Magnus Nordkvist och facket med att sådana här tvister inte ska uppkomma fler gånger.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer