Inkomsttaket i sjukförsäkringen höjs nästa sommar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Vänsterpartiet är nu överens om att inkomsttaket i sjukförsäkringen ska höjas. Dagersättningen höjs med 50 kronor om dagen.

– Det handlar om att ett solidariskt gemensamt försäkringssystem ska fungera, säger Ulla Andersson (V) ekonomisk-politisk talesperson till SVT.

I ett första steg föreslås en höjning av inkomsttaket i sjukförsäkringen från 28.400 per månad till 30.300 per månad.

Det innebär att den högsta sjukpenningen blir 775 kronor per dag mot i dag 725 kronor. En höjning med 50 kronor per dag. 

– Är du hemma en vecka från jobbet så får du ungefär 250 kronor mer i plånboken, så utifrån ett inkomstrelaterat perspektiv så är ju det här viktigt, säger Ulla Andersson, som också är Vänsterpartiets budgetförhandlare. 

Med förslaget kommer ungefär 275.000 personer, varav merparten kvinnor, att få en höjd sjukpenning. Höjningen föreslås träda i kraft den 1 juli 2018 och kommer att kosta staten en miljard i ökade utgifter per år.

– Det är viktigt att människor kan känna ekonomisk trygghet när man är sjuk men det handlar ju också om att ett solidariskt gemensamt försäkringssystem ska fungera och inkomstbortfallsprincipen är ju grundläggande i det.

M: ”Riskerar öka sjukfrånvaron”

Moderaterna ifrågasätter satsningen och tror att den leder till fler sjukskrivna.

– En miljard per år som kunde ha gått till annat hamnar nu på höjda bidrag. Lägger man ihop det med att man avskaffat den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen så riskerar det här att öka sjukfrånvaron istället för att minska den, säger Johan Forssell (M), talesperson för socialförsäkringar.

Vallöfte från 2014

Det var 2007 som dåvarande alliansregering sänkte taket i sjukförsäkringen. Genom att nu höja ersättningen för fler försäkrade uppfyller regeringen sitt vallöfte från 2014. 

Men regeringens mål som delas av Vänsterpartiet – att 80 procent av de som jobbar ska få 80 procent av sin lön i ersättning om de blir sjuka – är långt ifrån uppfyllt. 

Med 40 miljarder i reformutrymme, varför höjs taket inte ytterligare? 

– Nu tar vi ett steg och sedan finns det ju självklart andra viktiga reformer som kommer att komma på plats, till exempel får de långtidssjuka höjd ersättning och höjt bostadstillägg och sänkt skatt, säger Ulla Andersson (V).

LÄS MER: Privat sjukvårdsförsäkring beskattas från nästa år

Sjukpenning betalas ut till den som är för sjuk för att arbeta

  • Den första sjukdagen betalas i regel ingen ersättning ut. Den dagen kallas karensdag
  • För anställda betalar arbetsgivaren ut en sjuklön de första 14 dagarna
  • Därefter kan den som är fortsatt sjuk ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.