Innovationer i fokus för S

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna föreslår att en särskild, statlig riskkapitalfond inrättas med särskilt fokus på investeringar i innovativa små- och medelstora industri- och tjänsteföretag.

S föreslår också ett särskilt riskkapitalavdrag för att stärka de ekonomiska incitamenten för investeringar i externt tillväxtkapital i onoterade bolag.

Ett annat förslag är en utvidgad avdragsrätt för investeringar i forskning och utveckling.

Vill ha sysselsättningsmål

Socialdemokraterna vill också införa ett sysselsättningsmål i finanspolitiken, inrätta traineeplatser för unga och satsa på utbildningsvikariat, enligt partiets vårbudgetmotion.

-Det behövs en betydligt mer aktiv arbetsmarknadspolitik än vad regeringen har föreslagit eller tänkt sig att föreslå – vi har ju inte sett så många förslag ännu, sade partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson på en pressträff.

I sin skuggbudget föreslås vidare en nationell strategi för innovationsupphandling. Den offentliga upphandlingen omsätter omkring 500 miljarder kronor, och S anser att dessa pengar kan användas bättre för att driva på förnyelsen av svensk ekonomi.

Ett annat förslag i vårmotionen är ”En dörr in”. S efterlyser en dialog med näringslivet för att genomföra en kartläggning och analys i syfte att hitta potentialer för att effektivisera och bättre samordna de statligt finansierade riskkapitalinsatserna.

Partiet föreslår också ett sysselsättningspolitiskt ramverk, där nuvarande ramverk utökas med ett sysselsättningsmål. För att öka drivkrafterna för personer med försörjningsstöd, tidigare socialbidrag, föreslås en tidsbegränsad skattekredit för dessa personer, om de börjar arbeta.

”Utanförskapet ökar”

Enligt S ökar det långvariga utanförskapet och har så gjort under den borgerliga regeringstiden och det bådar inte gott att regeringen enligt S, gör en alldeles för optimistisk bedömning av vad tillväxten kan tänkas bli nästa år.

Magdalena Andersson sade att hennes erfarenhet av att ha ett mål för sysselsättningen i det finanspolitiska ramverket är goda, men att det är för tidigt att säga hur exakt det måttet ska se ut.

-Men det är bra att ha en styråra för sysselsättningspolitiken, sade Andersson på pressträffen och tillade att möjliga mått vore en kombination av sysselsättningsgrad och arbetade timmar.

-Men vi kommer att sätta ner foten senare.

S vill satsa på sommarjobb för unga enligt den så kallade Nynäshamnsmodellen, med garanti för jobb i tre veckor. Ett sådant åtagande kräver att kommunerna får extra pengar för det, enligt S.

Öppnar för lånefinansiering

Partiet vill de kommande åren öka investeringarna i infrastruktur med prioritering av järnvägen. Här är S öppna för att i vissa fall pröva modellen med kombinerad låne- och avgiftsfinansiering, som regeringen tillämpat inom den så kallade Stockholmsöverenskommelsen. Inslaget av brukaravgifter bör öka, enligt S.

S vill vidare höja kvaliteten i den högre utbildningen. Hälften av 30-34-åringarna ska ha genomgått en minst tvåårig högre utbildning år 2020. Vuxenutbildningen behöver byggas ut liksom den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen.

Skolplikt

Enligt Magdalena Andersson ska de tidigare presenterade utbildningskontrakten bli tvingande för unga som inte har gymnasieexamen.

-Det är den åtgärd som kommer att finnas. Man kan säga att det blir skolplikt för unga arbetslösa under 25 år som inte har gymnasieexamen. I den gruppen är arbetslösheten 40 procent, sade Magdalena Andersson på pressträffen.

Enligt S har det partiet kallar för långvarigt utanförskap ökat, mätt med flera olika mått.

Antalet personer i ”bred arbetslöshet” under ett år har ökat och antalet personer som är varaktigt beroende av försörjningsstöd (socialbidrag) har ökat från 84 142 2006 till 116 904 år 2010, en ökning med 39 procent.

Antalet personer som varit arbetslösa i mer än två år har ökat från 28 000 2006 till 70 000 2012, enligt S som hänvisar till bearbetade data från Socialstyrelsen och Arbetsförmedlingen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.