På vissa polisstationer finns inga lediga tider förrän i juli för att ansöka om nytt pass, uppger SR Ekot. Foto: TT

Lång väntan på pass i vissa i delar av landet

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor skillnad i väntetid för att ansöka om nytt pass. I Halland, Skåne, Västra Götaland och Uppsala kan väntetiden vara ända fram till juli innan det finns en ledig tid, uppger SR Ekot.

Det är högsäsong för passansökningar och på flera håll i landet är det svårt att hitta någon ledig tid, uppger SR Ekot.

I Skåne, Halland, Västra Götaland och Uppsala kan väntetiden vara ända till i juli.

Polisen i Västra Götaland uppmanar nu de som behöver nytt pass att regelbundet gå in i bokningssystemet på webben får att se om det finns nya tider utlagda.

– Vi släpper kontinuerligt nya tider, så man får hålla koll, säger Tommy Nyman, presstalesperson för polisen i Region Väst, till SVT Nyheter.

”Håll koll utanför bostadsorten”

I Enköping, Motala, Karlskrona och Växjö fanns inte en enda tid att boka under den period på mellan sex och åtta veckor som tidsbokningen ligger öppen.

De som behöver pass kan behöva ansöka på andra polisstationer än där man bor.

– Man ska kolla om det kommer nya tider i bokningssystemet och man kan få hålla koll utanför sin bostadsort om det finns tider där, säger Tommy Nyman.

Det är ett nytt bokningssystem, extra många ansökningar samt svårigheter med att beräkna bemanningen som är några av anledningar till bristen på tider, uppger SR Ekot.

Tidsbokning nyligen inledd

– Arbetet med att införa tidbokning har i vissa regioner nyligen inletts, medan det i andra regioner, till exempel Stockholm, är ett arbetssätt som pågått under en  längre tid.

– Detta är den mest troliga förklaringen till varför tiderna och tillgången varierar och polisen nationellt vet att regionerna arbetar för att komma till rätta med problematiken, meddelar Katarina Friskman vid polisens nationella mediecenter till SVT Nyheter.

Är du drabbad av de långa väntetiderna? Hör av dig till oss på tipsaoss@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.