Inrikesminister Mikael Damberg (S): ”Det är farligt för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Mikael Damberg (S) varnar i SVT:s Agenda för att Vänsterpartiets agerande kan innebära en väldig kantring och ”den mest högerinriktade regeringen” som landet någonsin haft. Samtidigt anser han att inrikespolitiken präglas av för mycket polarisering.

– Det är för mycket partier som ställer sig i varsitt hörn och inget går att göra. Det är farligt för Sverige.

Enligt Mikael Damberg har Socialdemokraterna en lång historia av att samarbeta och ha tuffa förhandlingar med Vänsterpartiet. Men i januariavtalet – som slöts mellan S, MP, C och L – står det inskrivet att V inte ska ha något politiskt inflytande.

– Det var en väldigt speciell formulering. Det var viktigt därför att det var två borgerliga partier som efter valet, efter långa förhandlingar, bestämde sig för att samarbeta över blockgränsen. Och för dem, framförallt för Liberalerna, var det ett enormt viktigt krav att det här framställdes i texten att det var så vi skulle göra.

Damberg säger sig ha förståelse för att Vänsterpartiet blev provocerade av detta, men tycker att partiet borde tänka sig för vad det kan innebära att ”spräcka samarbetet” mellan januaripartierna.

– Om inte Vänstern just nu vill ge Ulf Kristersson och Sverigedemokraterna ett avgörande inflytande i svensk politik, då måste man försöka hålla det stången för att inte få en väldigt kantring, den mest högerinriktade regeringen någonsin i Sverige.

Hör inrikesministern om frågan om regeringsalternativ inför nästa val i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.