Bloggprofilen och influencern Annica Englund fick sitt Instagramkonto hackat. Foto: Annica Englund

Instagram agerar efter att flera användare hackats

Publicerad

Instagram uppmanar användare att aktivera tvåstegsverifiering efter att flera vittnat om att de blivit utelåsta från sina konton. En som blivit hackad är bloggprofilen och influencern Annica Englund.
– Jag fick panik när jag upptäckte det, säger hon.

Instagram skriver på deras hemsida att flera användare har hört av sig om att de tycks ha blivit hackade. Sociala medie-plattformen uppger att de nu kommer att tag i problemet.

Under tiden uppmanas användare att se över sina säkerhetsinställningar och bland annat aktivera tvåstegsverifiering för att minimera risken att bli utsatt av en hacker. Tvåstegsverifiering innebär exempelvis att du behöver få en engångskod skickad till dig för att kunna logga in.

Plattformen skriver också att om du får ett mejl om att du ska ändra din mejadress så ska du trycka på länken ”återställ denna ändring” och sedan byta ditt lösenord. För flera av de som hackats har både användarnamnet och mejadressen ändrats.

Krävdes på pengar

I Sverige vittnar bland annat flera influencers om att deras konton har hackats. En av dem är bloggprofilen Annica Englund, som även är känd från dokusåpan Big Brother. Hon krävdes dessutom på 5 000 euro för att hackarna skulle ge tillbaka hennes konto.

Influencern och bloggprofilen Annica Englund fick sitt Instagramkonto hackat. Foto: Privat

– Jag fick panik när jag upptäckte det. De tog bort massa bilder och videos och ändrade mitt användarnamn, säger hon.

Annica Englund berättar att hon fick ringa runt ett bra tag innan hon fick kontakt med någon på Instagram som kunde hjälpa henne att få tillbaka kontot. Efter tre till fyra dagar fick hon tillbaka sitt konto.

– Jag höll mig ganska lugn under tiden. Jag tänkte att det inte hjälper att byta ihop och jag kände ändå att jag kunde lita på att det skulle lösa sig.

Oklart antal drabbade

Nu uppmanar Annica Englund alla att aktivera tvåstegsverifiering – vilket hon själv har gjort nu i efterhand.

– Jag har många vänner som blivit hackade. Det känns som att bara fler och fler blir det, även om du har ett svårt och långt lösenord.

Hur många användarkonton som totalt har drabbats framgår inte på Instagrams informationssida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer