Muhammed Raed Saad kom till Sverige för ett år och sju månader sedan. I dag jobbar han med att dra kabel, med en lön delvis subventionerad av staten. Foto: SVT

Nystartsjobb ger inte uppehållstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Statligt subventionerade jobb, som till exempel nystartsjobb, kommer inte ge rätt till permanent uppehållstillstånd med den nya tillfälliga utlänningslagen som regeringen presenterade under onsdagen, erfar SVT Nyheter. Endast de över 25 år som kan visa upp en försörjning utan statlig subvention ska kunna byta sitt tillfälliga uppehållstillstånd mot ett permanent, uppger en regeringskälla.

Med den tillfälliga utlänningslagen blir tillfälliga uppehållstillstånd regel. Men en utväg att få ett permanent uppehållstillstånd kommer att finnas kvar.

För den som är över 25 år – och som lyckas hitta ett jobb eller får ihop en inkomst från en näringsverksamhet – ska även med den tillfälliga utlänningslagen få permanent uppehållstillstånd – och med ett sådant också kunna ta hit sin familj.

Muhammed Raed Saad kom till Sverige för ett år och sju månader sedan. Han har studerat elektronisk kommunikation i två år på högskolan i Damaskus – innan han tvingades fly kriget. Nu har han permanent uppehållstillstånd och en subventionerad anställning i form av ett instegsjobb. Staten betalar 80 procent av lönen. I dag lägger han nätkabel i Ösmo.

– Det är ett riktigt jobb. Det är jätteroligt. Och här får jag nya kunskaper och kan träffa nya kollegor. De lär mig mycket, säger Muhammed Raed.

Arbetsförmedlingen orolig

Muhammed Raed kommer alltså inte själv påverkas av den nya lagen som ska träda i kraft i sommar. Endast de asylsökande som kom till Sverige efter den 24 november kommer att omfattas. Det var nämligen då regeringen meddelade att flyktingpolitiken skulle ändras. Men instegsjobb som det Muhammed Raed Saad har, eller andra subventionerade anställningar, kommer inte att ge rätt till permanent uppehållstillstånd, erfar SVT Nyheter.

– Inga subventionerade anställningar kommer att ge rätt till permanent uppehållstillstånd. Man ska kunna visa att man kan försörja sig. Vi kommer tillbaka med var inkomstgränsen kommer att ligga, säger en regeringskälla.

På Arbetsförmedlingen är man orolig över hur det ska gå med etableringsuppdraget för nyanlända. Man undrar över hur nyanlända kommer att reagera när inte tillexempel instegsjobb eller nystartsjobb är en väg in i det svenska samhället längre. 

– Det är riktiga jobb. Det är ett jobb folk går till, en arbetsplats, som du och jag och får en lön för. Det är den typen av jobb som ingår i etableringsuppdraget, som nyanlända får, säger Mathias Wahlsten som är chef för integration- och etablering på Arbetsförmedlingen.

Om man har varit utan arbete en längre tid eller är ny i Sverige kan arbetsgivaren få ekonomisk ersättning för att anställa en.

Den som fyller 21-26 år under året kan få nystartsjobb om man varit utan arbete i minst sex månader under de senaste nio månaderna. Om man tillhör någon annan åldersgrupp krävs att man saknat arbete under minst tolv av de senaste femton månaderna.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet