Inte första politiska dataintrångshärvan

Uppdaterad
Publicerad

Skulle det visa sig att uppgifterna om att flera tidningar drabbats av dataintrång stämmer så är det inte första gången politiker och journalister är inblandade i en sådan härva.

Hösten 2006 skakades det politiska Sverige av en stor dataintrångsskandal. Då framkom hur Socialdemokraternas interna datanätverk Sapnet under perioden november 2005 till augusti 2006 hade utsatts för ett antal otillåtna dataintrång.

Expressenreportern Niklas Svensson och flera folkpartister hade med hjälp av inloggningsuppgiften och lösenordet ”sigge, sigge” kunnat ta del av information om s-strategi, valrörelseplaner och information från Säpo.

Härvan slutade med att tre av de åtalade, Per Jodenius, fd pressekreterare i LUF, Niklas Sörman, ombudsman i SSU och journalisten Niklas Svensson fälldes i tingsrätten och döms till dagsböter medan de övriga tre friades.

Tove Hanell

tove.hanell@svt.se

Dataintrångshärvan i (S) 2006

3 september:

Det blir känt att folkpartister haft inloggningsuppgifter till socialdemokraternas interna datanätverk Sapnet. Socialdemokraterna bestämmer sig för att polisanmäla händelsen.

4 september:

Per Jodenius, pressekreterare för Liberala ungdomsförbundet (LUF), erkänner att han loggat in på Sapnet. Jodenius ska ha fått inloggningsuppgifterna av Nicklas Lagerlöf, ordförande i LUF Väst. Lagerlöf säger sig ha fått dem från SSU:aren Niklas Sörman. Sörman nekar till anklagelsen.

5 september:

Folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson avgår när det blir känt att han fått reda på spionaget i mitten av mars. Presschefen Niki Westerberg tar time-out eftersom hon delgetts misstanke om brott. Jakobsson säger till SVT:s Rapport att han sade åt LUF:s pressekreterare att sluta med intrången och att göra dem kända för allmänheten i massmedierna. Men när uppgifterna inte blev offentliga borde han ha agerat, konstaterar han.

8 september:

Expressenreportern Niklas Svensson delges misstanke om brott. Han har tidigare erkänt att han haft tillgång till Sapnet.

26 september:

Åklagaren bekräftar att Johan Jakobsson misstänks för anstiftan till dataintrång.

30 september:

Åklagaren bekräftar att SSU-ombudsmannen Niklas Sörman misstänks för dataintrång.

24 oktober:

Liberala ungdomsförbundets förre pressekreterare Per Jodenius lämnar förbundet och politiken helt och hållet.

26 oktober:

Åklagaren bekräftar att förundersökningen är klar.

28 november:

Fp:s förre partisekreterare Johan Jakobsson, presschefen Niki Westerberg, Per Jodenius, fd pressekreterare i Luf, åtalas för anstiftan till dataintrång. Niklas Lagerlöf, ordförande i Luf Väst, åtalas för olagligt dataintrång. SSU:aren Niklas Sörman åtalas för dataintrång, liksom den förre Expressenjournalisten Niklas Svensson.

10 april 2007:

Samtliga misstänkta åtalas vid Stockholms tingsrätt.

27 april 2007: Tre av de åtalade, Per Jodenius, fd pressekreterare i LUF, Niklas Sörman, ombudsman i SSU och den tidigare Expressenjournalisten Niklas Svensson fälls och döms till dagsböter medan de övriga tre frias.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.