Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snabbanalys: Långt ifrån självklart att Vänsterpartiets nya valstrategi blir vinnande. Foto: TT

”Inte självklart en vinnande valstrategi”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vänsterpartiet kommer i valrörelsen att tona ner de radikala klimatbudskapen för att locka arbetarväljare i bruksorter. Partiledningen fick under helgens kongress i allt väsentligt stöd för denna linje. Men det är långt ifrån självklart att det blir en vinnande valstrategi.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Vänsterpartiet går till val på budskapet att det är staten och politiken som ska genomföra klimatomställningen – inte den enskilde genom exempelvis mindre bilåkande och minskat köttätande. Ledande vänsterpartister har den senaste tiden också uttalat sig oväntat positivt om charterresor.

Något som för bara något års sedan fördömdes som ohållbart för klimatet beskrivs nu i helt andra ordalag. Häromdagen sade exempelvis partiets vice ordförande Ida Gabrielsson till SVD att ”man kan ta en charterresa till Sunny Beach och ändå vara vänsterpartist”.

Köttkritik, flygskam och fördömande av bilåkande är alltså inget som den nuvarande partiledningen vill ha med i Vänsterpartiets valbudskap inför höstens val. Och i allt väsentligt fick partistyrelsen stöd för sin politik vid helgens kongress i Stockholm.

Syftet är att locka väljare på landsbygden. Siktet är inställt på arbetarväljare på landsbygden, gärna SD-väljare.

Reinfeldt en förebild

Förebilden för den förändring av partiets image som planeras är Fredrik Reinfeldt och Nya Moderaterna. Genom att sudda ut partiets högerstämpel lockade Reinfeldt S-väljare över blockgränsen och vann valen 2006 och 2010.

Problemet för Vänsterpartiet idag är att huvuddelen av de SD-väljare partiet ställt in siktet på definierar sig som höger. Vänsterpartiet uppfattas som det parti i riksdagen som står allra längst till vänster. Ett annat problem för Nooshi Dadgostar är att invandringspolitiken varit en viktig förklaring till att dessa väljare valt att rösta på Sverigedemokraterna. Det är långt ifrån givet att Vänsterpartiet kan bli ett alternativ för dessa väljare.

Vänsterpartiets kursändring kan dock hjälpa Miljöpartiet, som den senaste tiden halkat under riksdagsspärren och riskerar att åka ur riksdagen i höstens val. Progressiva väljare i storstäder som sympatiserat med Vänsterpartiet kan mycket väl välja att lägga sin röst på Miljöpartiet om de uppfattar Vänsterpartiets klimatprofil som alltför urvattnad.

Partiledningen överkörd om skogen

På en punkt blev dock Vänsterpartiets ledning överkörd av kongressen. Det handlar om skogspolitiken där kongressen slog fast att skyddet av skogen ska stärkas och att endast skogsrester ska få användas till biobränsle. Vänsterpartiet ska inför valet driva frågan att kalhyggen ska fasas ut och på sikt inte förekomma alls inom skogsbruket.

Frågan är dock hur stor denna fråga blir i en valrörelse. Dessutom kan den skapa problem för Nooshi Dadgostars planer att samarbeta med Centerpartiet efter valet. Just skogsfrågorna och skogsägarnas rätt att bestämma över sin skog är ju en av Centerpartiets profilfrågor.

På samma sätt skärpte V-kongressen skrivningarna om att förbjuda vinster i välfärden. Också det en fråga där Vänsterpartiet är på kollisionskurs med Centerpartiet.

Slutsatsen är att båda dessa beslut innebär ökade hinder för ett eventuellt samarbete mellan Centerpartiet och Vänsterpartiet. Centerledaren Annie Lööf har till skillnad från Nooshi Dadgostar hittills uttalat sig kallsinnigt om ett sådant samarbete. Efter valet i höst kan dock frågan komma upp på bordet om dagens opinionsläge i allt väsentligt består.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.