Fysisk träning har en positiv inverkan på gamla Foto: Tomas Olsson, SVT.

Intensiv träning bra för gamla

Uppdaterad
Publicerad

Nya forskningsrön tyder på att intensiv fysisk träning har en mycket positiv inverkan på gamla personer. Normalt förekommer bara lätt fysisk träning på äldreboenden, men de nya resultaten tyder på att träningen kan intensifieras.

I undersökningen har forskaren Nina Lindelöf under tre månader studerat hur 48 boende på äldreboende svarade på olika typer av aktiviteter. Den del av gruppen som fick delta i den intensiva fysträningen reagerade betydligt mer positivt än vad deltagarna i andra aktiviteter gjorde.

Den intensiva träningen har medfört att 85 procent av deltagarna tycker att benstyrkan förbättrats, 70 procent har fått bättre balans, 95 procent tycker att de kan röra sig säkrare än tidigare och 30 procent uppger att övriga symtom förbättrats. Nu gäller det att omsätta forskningsresultaten i praktiken.

– Vår forskning visar att träningsformen ger resultat och att de äldre är positiva till den, säger Nina Lindelöf. Därför tycker jag att äldreboenden verkligen ska erbjuda den här typen av träning.

Hård funktionell träning

Georg Norberg bor på äldreboendet Smedsberget i Lycksele. Mödosamt och vingligt reser han sig ur rullstolen med hjälp av sjukgymnasten och forskaren Nina Lindelöf. Georg har förlorat förmågan att gå, men är fast besluten att träna för att kunna lämna rullstolen.

– Det är roligt att träna och jag känner mig peppad, säger Georg.

Georg Norberg har ett träningsprogram som för honom är lika ansträngande som träningen är för en elitidrottare. Han gör övningar som han orkar genomföra i tio repetitioner, inte fler. På samma sätt tränar elitidrottare. När mer än tio repetitioner klars av så ökas svårighetsgraden. På det sättet byggs musklerna upp.

– Träningen ska också vara funktionell, säger Nina Lindelöf. Man ska göra övningar som man har nytta av i det dagliga livet.

Tre steg

För Georgs del innebär det att han tränar resningar upprepade gånger med hjälp av en stolsrygg. Han svarar positivt på träningen och efter några veckor kan han prova att gå några steg med rullatorn. Han har som mål att kunna klara av den 25 meter långa sträckan mellan rummet och matsalen, men tvingas nu ge upp efter tre steg. Han är besviken men inte uppgiven.

– Jag ger mig aldrig. Jag ska klara det här om jag så ska gå på knäna.

25 metersloppet

Efter ytterligare flera veckor av intensiv träning är det upp till bevis för Georg Norberg. Han har rest sig ur rullstolen och med rullatorns hjälp går han ut i korridoren. Flera ur personalen bevittnar prestationen och hejar på. Det är inte att ta miste på Gerogs kämpaglöd. Han tänker gå hela den 25 meter långa sträckan från rummet till matsalen. Stegen är tunga, men han går målmedvetet och når sitt mål och under glada hejarop kan han sätta sig vid matbordet. Efter prestationen är Georg mållös och tårar strömmar ner för kinderna.

Mer om Georg kan du se i  programmet ”Sveriges bästa äldreboende”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.