Mehmet Kaplan och Gustaf Fridolin. Foto: TT

Intern kritik mot Kaplan inom Miljöpartiet

Publicerad

ANALYS · Den bild som målats upp av partiledningen att Mehmet Kaplan har ett kompakt stöd i partiet stämmer inte. Enligt uppgifter till SVT hotade ett par miljöpartister i riksdagsgruppen med att gå ut och kräva Kaplans avgång. Men statsminister Stefan Löfven hann före med sin presskonferens där han meddelade Kaplans avsked.

Margit Silbersteing, inrikespolitisk kommentator

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Två sammanbitna språkrör har höjt Mehmet Kaplan till skyarna. De har hyllat hans gärning och försäkrat att de inte tvivlar på hans värderingar och hans kärlek till demokratin. Enligt dem var skälet till avgången i första hand att Kaplan blivit så ifrågasatt att det var svårt för honom att sköta sitt jobb. Indirekt la de därmed skulden på media, som granskat Kaplans umgängeskretsar.

Interna krav på avgång

EU-parlamentarikern och före detta språkröret Peter Eriksson var mycket upprörd över att Kaplan lämnar. Hans förklaring till att Kaplan drevs iväg från regeringskansliet var islamofobi. Kaplan jagades av ett drev för att han är muslim, anklagade Peter Eriksson i Aktuellt. Partikamraten Per Gahrton, som var med om att grunda Miljöpartiet, hävdade i TV4 att det var en kampanj från Israel som ledde fram till avgången. 

Men ingen har berättat att det fanns de i riksdagsgruppen som varken la skulden på media, islamofobi eller Israel utan var så upprörda över Mehmet Kaplans samvaro med extremhögern och islamistiska organisationer att de i sin förtvivlan ville gå ut och kräva hans avgång. Det fick både Gustav Fridolin och Mehmet Kaplan själv veta.

Löfven höll i yxan

När riksdagsledamöter går ut offentligt och kräver en kritiserad och ifrågasatt partikamrats avgång sätter det snöbollen i rullning. Det kunde ha lett till en redan ansatt och försvagad Mehmet Kaplans fall. Men allt gick så fort att Stefan Löfven hann ställa sig på scenen i Rosenbad och meddela Kaplans avsked innan det interna upproret blev offentligt. Och förmodligen var det bättre för Miljöpartiet att Stefan Löfven avskedade Kaplan under välregisserade former än att hans egna höll i yxan. 

Det har tydligt framgått att Åsa Romson och inte minst Gustav Fridolin månat om Mehmet Kaplan och hans eftermäle. När Stefan Löfven skulle bilda sin regering var fördelningen den att språkrören fick utse två ministrar var. Åsa Romson pekade ut Isabella Lövin och Per Bolund. Gustav Fridolin ville ha Mehmet Kaplan och Alice Bah Kunke. Så Kaplans avgång är ett nederlag som kommer väldigt nära inpå Fridolin själv. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

MP-krisen

Mer i ämnet