Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Intern kritik mot Liberalernas värvning av Anna Maria Corazza Bildt

Publicerad

”Ett desperat drag”. Så beskrivs den oväntade rekryteringen av den tidigare moderata politikern Anna Maria Corazza Bildt, som tog många i Liberalerna på sängen. Nu svarar huvudpersonen själv samt L:s partisekreterare på kritiken.

Det stormar ånyo i riksdagens minsta parti. När Anna Maria Corazza Bildt, som tidigare suttit i EU-parlamentet i tio år för Moderaterna, nyligen lanserades som en ny kandidat var det enligt Expressen, som först rapporterade om bråket, många som såg rött.

– Många togs på sängen av beskedet om Corazza Bildts kandidatur. Det uppfattades som ett desperat drag av partiledningen. Samtidigt påpekade en del att hon ju gjorde mycket bra i EU-parlamentet för Moderaterna, säger Anette Holmqvist, en av journalisterna bakom granskningen, till Politikbyrån.

Politikbyrån

”Kritiken har varit hård”

Flera personer som tidningen har talat med anser att partiledningen ”gör allt” för att peta partiets nuvarande EU-parlamentariker Karin Karlsbro, som sågat samarbetet med Sverigedemokraterna.

– Kritiken har varit hård. Källor har sett det som att L-ledningen gjort allt för att hitta en mindre SD-kritisk kandidat än Karin Karlsbro, men det förnekas av partiledningen, säger Anette Holmqvist.

Flera aktiva och tidigare liberaler uppger samtidigt att det finns konflikter kring partiets ”röda linjer” och de av regeringens lagförslag som inte anses vara tillräckligt liberala.

Svaret från Gulan Avci: ”Jag är väldigt stolt”

Anna Maria Corazza Bildt själv säger till Politikbyrån att det var partiledningen som uppvaktade henne, och att hon fick ett samtal från Johan Pehrson när hon var på en resa från Tbilisi till Kiev.

Partisekreteraren Gulan Avci svarar bara skriftligt kring den interna kritiken och påståendet om att partiledningen är ”desperat”:

”Jag är väldigt stolt över att det är många liberaler som ställer upp i det viktiga valet till EU-parlamentet, och vi för fram och stöttar alla kandidater. Karin Karlsbro gör ett fantastiskt arbete och min målbild är minst två liberaler i EU-parlamentet efter den 9 juni nästa år”.

SVT har sökt Johan Pehrson och Karin Karlsbro. Hör Corazza Bildt om värvningen i klippet ovan och i Politikbyrån: Den sista liberalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet