Intern kritik mot SD:s lista över tilltänkta asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot Sverigedemokraternas publicering av listor över tilltänkta flyktingboenden sprids nu även inom partiet.

– Det är olämpligt, säger Kim Fredriksson, SD:s gruppledare i Eskilstuna.

”I en tid när flyktingboenden sätts i brand, lägger SD alltså ut adresser och kartor på planerade boenden. Avskyvärt!”

Så skrev justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) på Twitter, efter att det blivit känt att Sverigedemokraterna i Lund publicerat kartor och listor över tilltänkta flyktingboenden på Facebook.

Även Anders Almgren (S), kommunalråd i Lund, är kritisk.

– Visserligen är det de publicerar allmänna handlingar. Men SD spelar ett högt spel med tanke på de eldsvådor och mordhot som förekommit på boenden runt om i landet. Jag tycker inte att de tar sitt ansvar, säger han till SVT Nyheter Skåne.

”Informerar medborgarna”

Ted Ekeroth, ordförande för SD i Lund, avfärdar att publiceringen skulle innebära en risk för nya attentat.

– Vårt syfte är bara att informera medborgarna så att de som vill kan klaga och reagera, säger Ted Ekeroth, ordförande för SD i Lund, till Sydsvenskan.

Intern kritik mot publiceringen

Men nu får Sverigedemokraterna i Lund kritik även från partikollegor.

Kim Fredriksson, SD:s gruppledare i Eskilstuna, anser att publiceringen är olämplig:

– Jag vill hellre se att Migrationsverket står för informationen. I vart fall till dem som bor nära en plats eller fastighet som ska bli asylboende. Migrationsverkets hantering av den här frågan är under all kritik. Istället skapas en oro som gör att vissa sjuka människor gör vissa saker, säger han till Eskilstuna-kuriren.

Sverigedemokraternas pressavdelning skriver i en kommentar till SVT Nyheter:

”Vi har pratat med SD Lund och deras avsikt är naturligtvis inte att uppmana till bränder, utan syftet har varit att man vill att folk ska kunna överklaga beslut om bygglov.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.