Foto: TT

Intern kritik mot SR efter hyllning av radioprofilen

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan meddelade Sveriges Radio att radioprofilen, som har anklagats för sexuella trakasserier, slutar på företaget. Nu kritiseras SR för att hylla profilen.

Flera medarbetare på Sveriges Radio har för SVT Nyheter tidigare vittnat om att medarbetaren har kränkt dem och kommit med ovälkomna sexuella närmanden.

– Vi förväntas fortsätta skydda och ljuga för publik och de gäster som bokas in. Det underminerar vårt förtroende, har en person tidigare sagt till SVT Nyheter.

Hyllas externt och internt

Tidigare i veckan meddelades att kvinnan lämnar Sveriges Radio. I ett meddelande på Sveriges Radios intranät önskar företaget profilen lycka till, rapporterar Ekot.

På Sveriges Radio är dock inte alla nöjda över hur företaget hanterat avskedet.

Flera medarbetare som tidigare anklagat programledaren för trakasserier anser att det är helt fel att hylla personen.

Medarbetare som SVT Nyheter varit i kontakt med på olika sätt, beskriver att de upplever situationen som kränkande. Vissa vittnar även om att de är arga och ledsna över hur SR hanterat det som hänt.

Negativa inlägg raderades

Medarbetare vittnar om att alla inlägg med negativ klang raderades och först efter protester från redaktionen togs formuleringar som ”lycka till” och ”stor förlust” bort från det Facebook-konto där företaget meddelat att kvinnan slutar.

”Det är mycket känslor, men jag vill be er att hålla en respektfull ton i kommentarsfältet”, skriver Andreas Miller, ansvarig utgivare och kanalchef, på Facebooksidan.

Dessutom vittnas om hur de anställda på redaktionen under lång tid tvingats ljuga om vad som hänt. Från företagsledningen var ordern att endast säga att personen är sjukskriven och inte säga något mer.

Fokus på radioprofilens version

SR:s ledning får kritik för att de väljer att kommunicera radioprofilens version av vad som skett både externt och internt.

”Det har varit ett stort år, kanske mitt bästa och det heter ju att man ska sluta på topp!” skriver hon själv i ett inlägg på Facebook.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter ska uttrycket ”sluta på topp” redan ha blivit ett bittert skämt mellan redaktionsmedarbetare.

På redaktionen ifrågasätts också att Andreas Miller, kanalchef på P4 Stockholm både varit den som skött utredningen kring radioprofilen och kommunikationen kring ärendet. Detta enligt uppgifter till SVT.

Är det lämpligt att du som kanalchef sköter både kommunikationen och utredningen?

”Ingen från Sveriges Radio har kommenterat internutredningen och vad den gäller. Vi varken bekräftar eller dementerar olika påståenden och har inga kommenterar till rykten och spekulationer i media. Jag uttalade mig i tisdags då hon slutade eftersom jag är chef för den delen av företaget. Ingenting annat”, skriver Andreas Miller i ett mejl till SVT Nyheter.

Kommer radioprofilen att vara välkommen tillbaka till SR i framtiden?

Hon slutade på Sveriges Radio i tisdags, jag har inget ytterligare att tillägga” skriver Miller.

Twittrar om falska nyheter

Kvinnan har inte själv gett någon intervju efter avhoppet men kommenterade under onsdagskvällen anklagelserna på sin Twittersida:

”Men det mest intressanta är väl ändå att människor tar allt det som skrivs i tidningar som sanningar?” skriver hon till en användare.

Hon Twittrar även om falska nyheter utan att närmare förklara vad hon syftar på.

”Trump har iallafall fall rätt om en sak- det finns sånt som är Fake News. Men jag säger som Michelle Obama 'When They go low-we go high'”, skriver hon.

Hon svarar också användare som efterfrågar ett uttalande från henne.

”När tiden är inne” skriver hon.

SVT Nyheter söker radioprofilen och ledningen för Sveriges Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.