Interna konflikter på Riksrevisionen

Uppdaterad
Publicerad

Interna konflikter har periodvis skapat kaos vid Riksrevisionen. Det visar en ny doktorsavhandling som Aktuellt har tagit del av.

Forskaren Louise Bringselius vid Lunds universitet har följt Riksrevisionen nära under flera år. Hon berättar om uppslitande konflikter, en ledning som kontrollerar personalen hårt och mobbning av enskilda medarbetare.

En följd av detta är att Riksrevision- ens granskande verksamhet drabbas, menar hon. Riksrevisorerna vill inte kommentera avhandlingen, men bekräftar för Aktuellt att mobbning förekommit.

Riksrevisionen bildades 2003 och är Sveriges tyngsta revisionsorgan med huvuduppgiften att granska andra myndigheter och se till skattepengarna används på ett effektivt sätt.

Louise Bringselius har forskat om Riksrevsionen sedan myndigheten öppnade 2003. Enligt hennes avhandling präglas Riksrevisionen av stora interna problem. Bland annat har personal mobbats i syfte att få dem att frivilligt säga upp sig eller köpts ut trots goda kvalifikationer.

Dålig effektivitet

-De som hade synpunkter på processen eller på ledarskapet upplevde att de riskerade att bli åsidosatta mobbade eller på annat sätt placerade åt sidan, säger Louise Bringselius.

Detta har i sin tur försämrat effektiviteten hos personalen.

-Vi har sett att de har problem med produktiviteten. De har inte känt sig motiverade att genomföra rapporterna i samma hastighet de de hade kunnat, förklarar Louise Bringselius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.