Internet fortsätter segertåg i spelvärlden

Internet i allmänhet och poker på internet i synnerhet fortsatte under 2005 sitt segertåg i spelbranschen. En bransch som i övrigt mest kännetecknas av en lugnare utveckling än på länge, enligt Lotteriinspektionen.

”Marknaden genomgick en konsolidering, nya samarbeten inleddes, företag köptes och såldes, börsintroducerades och skaffade kapital. Allt som en förberedelse för framtiden”, skriver Lotteriinspektionen (LI) i sin årliga rapport till regeringen.

I rapporten görs en sammanställning av utvecklingen i branschen både i Sverige och Internationellt. Knappast någon som öppnat en tidning eller tittat på tv under 2005 kan ha undgått att se utvecklingen för internetpoker.

Tjat lönade sig
Förväntningarna är enorma. Det brittiska pokerbolaget Party Gaming värderades i januari 2006, ett halvår efter börsintroduktionen i London, till cirka 80 miljarder kronor. Det svenska bolaget Ongame såldes till Österrike för cirka 4,4 miljarder kronor.

Efter år av tjat lyckades också Svenska Spel, med 55 procent av spelmarknaden, i höstas få regeringens tillstånd att starta internetpoker under 2006.

Men beslutet att tillåta internetpoker kan också bli den tuva som stjälper det svenska spelmonopolet över ända. Åtminstone om regeringens egen utredare av den svenska lotterilagstiftningen, Jan Francke, får rätt i sina profetior. Så blev han också stoppad innan han hann avsluta sin utredning strax före jul.

Umgänge via spel
Enligt LI:s rapport skapar regleringen av spelmarknaden inte bara huvudbry i Sverige. Utredandet, lagstiftandet och inte minst flera rättsprocesser pågick under 2005 litevarstans både nationellt och på EU-nivå.

En annan trend enligt LI är att skillnaden mellan klassiska lotterier och andra former av underhållningstjänster minskar i betydelse. ”Spelen innehåller allt mer av skicklighet, underhållning och umgänge”, skriver LI i rapporten.

Inte minst i spåren av internetpokerns framgångar har spelmissbruket ökat och LI konstaterar att debatten och frivilligorganisationernas arbete fick större utrymme under 2005.

Anders Lignell/TT

Poker i topp bland internetspel

Visa

Lotteriinspektionen lät under 2005 Sifo intervjua 3.399 svenskar om deras spelvanor på internet.
* Sex procent av de tillfrågade, 18 år och äldre, hade under de tre senaste månaderna spelat över internet. De hade spelat i genomsnitt 15 gånger under perioden.

* Sportspel toppade med 40 procent. Internetpoker 29 procent, Lotto/Keno/Vikinglotto 27 procent, skraplotter 24 procent och trav/galopp 22 procent.

* Nästan hälften av spelarna – 47 procent – hade under de tre senaste månaderna spelat för mellan en och 300 kronor. 13 procent hade spelat för över 1.500 kronor.

Källa: Lotteriinspektionen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer